change of plans

28 aug Change of plans.

Change of plans

Change of plans. Als je doelen ineens even niet meer aan de orde zijn.
Soms is dat nodig en doe je het zelf al.
Maar soms komt er iets onverwachts waardoor alles even anders gaat lopen.
Meestal is dat helemaal niet zo erg, maar het vergt wel even een verandering van je mindset. Zeker als je met lange termijn doelen bezig was.

Een oud verhaal voor iedereen is dat ik de marathon dit jaar niet uit liep. Mijn nieuwe doel was dan ook dit komend jaar wel te gaan doen. En dan doel ik op de marathon van Rotterdam in april. Want dat is echt de eerste die ik uit wil lopen.
In mei begon ik al mijn hardloopdoelen te plannen om mezelf te verbeteren. Inmiddels is het augustus en ben ik een aardig eind op weg. Ik voel me fit en krachtig en heb alle vertrouwen in april.

Waarschijnlijk toch niet

Maar na een gesprek met mijn arts gaat dit waarschijnlijk toch niet door.
Mijn vorige marathon ging onder andere de mist in door een slepend probleem aan mijn pols.
En nu kreeg ik vier opties van de dokter. Twee die ik al geprobeerd heb en die niet het gewenste resultaat hebben, één die nog lang op zich laat wachten en geen garantie geeft en één die waarschijnlijk gaat helpen, maar al mijn plannen in de war schopt.
Mijn hardloopplannen bedoel ik dan vooral.

Pas op de plaats

Want ja, dát was echt het eerste wat in me opkwam tijdens dit gesprek met de arts. ‘Hoe móet het dan met de marathon, haal ik dat wel?’
Achteraf vond ik dat heel erg. Want is de marathon belangrijker dan je gezondheid? Welnee! Het is alleen iets waar ik mijn focus op had. En nu moet ik die focus veranderen, oftewel change of plans.
Dat betekent dat je los moet laten en dat vinden we allemaal natuurlijk altijd heel eng.
Sport is namelijk mijn controle over alles. Over mijn gewicht, over mijn stress en over mijn conditie. En wat als ik niet meer kan sporten, ook al is dat tijdelijk.

Gooi het over een andere boeg

Dan moet je het dus over een andere boeg gooien. En na wat nadenken kwam ik erachter dat dat misschien helemaal niet zo erg is.
Er zijn zat andere manieren om toch op conditie te blijven, om stress te reduceren en op gewicht te blijven.
Dus feitelijk was die change of plans op dat moment wel even een eye opener, misschien ook wel even nodig. Een speldenprik om me duidelijk te maken dat focus goed is, maar teveel focus niet.

Change of plans dus. Die marathon zet ik even uit mijn hoofd. Zo lang het kan train ik wel gewoon door in hetzelfde ritme en als dat niet meer kan ga ik andere dingen doen.
Om het meteen daarna weer op te pakken en of ik april haal, dat zie ik dan wel weer. De Nijmeegse Vierdaagse staat ook nog op de planning en dat is zeker wel haalbaar. Want wandelen is laagdrempelig altijd wel mogelijk.
Eigenlijk is het best lekker, af en toe die focus los laten en ontspannen je ding te kunnen gaan doen, omdat je nu niet weet hoe de komende tijd zal verlopen.
Lekker mindfull in het leven staan en leven in het nu. Dat is wat telt.

Geen reactie's

Geef een reactie