bewuste start

06 mei Bewuste start van de dag, enorm belangrijk, maar hoe?

Bewuste start van de dag

Een bewuste start van de dag is enorm belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je de dag start in rust en volgens een vast patroon.
Als je kiest voor een bewuste start van je dag, zul je merken dat je dag veel productiever verloopt.
Je verzorgt een ritme, een routine waar je lijf en vooral je brein aan gaat wennen.
Als die start in alle rust is en je je vaste gewoonten aanwent, dan levert je dat op den duur een hoop minder stress op.

Minder stress geeft uiteindelijk meer rust en kalmte, zodat je ook met onverwachte wendingen van de dag veel beter om kunt gaan.
Je anticipeert op een andere manier, omdat je dat rustig is gestart en je alle dingen die je wil doen, al gedaan hebt tijdens die bewuste start.
Dat klinkt natuurlijk allemaal heel simpel, maar dat zoiets kost echt wel tijd én discipline. Maar als het er eenmaal in zit, profiteer je optimaal van je dag,

 

Hoe creëer je een bewuste start?

Een bewuste start van de dag is natuurlijk voor iedereen anders.
Voor mij is natuur bijvoorbeeld heel belangrijk, maar ook gezondheid en fit zijn en blijven.
Mijn ideale dag begint dan ook met een wandeling met de hond. Dat hoeft niet lang te zijn, maar dat is wel mijn genietmoment in de natuur.
Even bewust kijken, voelen en genieten van een nieuwe dag.
Vervolgens ga ik eerst aan de koffie, even een nadenkmoment, ademen, een moment om de dag te plannen. Wat wil ik en wat moet er gebeuren.

En ja, dat doe ik zoveel mogelijk in deze volgorde.
Ik ga bij mezelf na wat ik wil, wil ik rust of beweging om de dag mee te beginnen en vervolgens ga ik dat doen. Meestal is dat een rondje hardlopen, een rondje op de me-mover of gewoon lekker op het balkon van het ochtendgloren genieten en schrijven.
Daarna een ontbijt, douchen enz. en dan even de nodige administratie. Halverwege de ochtend nog een lange wandeling in de natuur om de rest van de middag te knallen met de dingen die moeten.

Mijn lijf reageert heel goed op die bewuste start, mijn dag verloopt dan prettig, ook als er onverwachte dingen gebeuren.
Let wel, dit is mijn ideale dag! De dagen dat ik dus niet hoef te werken bij mijn baan in loondienst, maar de tijd aan mezelf en aan Typisch Winnifred heb.

Hoe werkt het meestal?

De dagen dat ik wél werk, verlopen echt heel anders en dat merk ik na drie dagen dan ook goed aan mijn lichaam.
Niks bewuste start van de dag, rennen en vliegen om alles op tijd te doen.
Ook daar heb ik echter wel een ritme in kunnen vinden, zodat ik in ieder geval meer aandacht heb voor wat ik doe.

De werkdagen sta ik ernstig vroeg op, omdat ik ernstig vroeg moet beginnen.
Nou ben ik altijd een vroege vogel, maar op werkdagen voelt het toch echt anders.
De tijd die ik voor mezelf nodig heb en eigenlijk moet claimen, die is er niet, tenzij ik nóg eerder opsta.
Voldoende slaap is echter ook een voorwaarde voor een gezond leven, dus die mogelijkheid heb ik geskipt.

Als mijn wekker gaat, sta ik gelukkig altijd meteen aan!
De spullen die ik nodig heb voor mijn dagelijkse routine, liggen de avond van te voren altijd al klaar.
Dat scheelt tijd en rust.

 

Tips voor een bewuste start

Die wandeling met de hond moet gelukkig ook op werkdagen dus mijn genietmomentje in de natuur blijft onderdeel van mijn dagelijkse ritueel.
Bij mooi weer plak ik er een fietstocht naar mijn werk aan vast, die fiets ik heel bewust en vol aandacht voor de dingen onderweg.
Dat is namelijk meteen een soort meditatie momentje in plaats van een ademhalingsoefening. Dus tegenwoordig worden ook de jachtige dagen minder jachtig.

Tips voor een bewuste start van je dag (binnen je mogelijkheden natuurlijk):

  • Laat je telefoon nog even voor wat die is. Kijk niet meteen nieuws- of social media berichten, want geloof me, dan ga je echt op een andere manier je dag in. Negativiteit doet onbewust iets met je gevoel, meteen. Dus lees je als eerste iets negatiefs, dan start je dag minder positief dan je zou willen.
  • Neem een moment voor jezelf. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt. Kom even tot rust en overzie de dag. Doe bijvoorbeeld een ademhalingsoefening om even uit je gedachten te zijn en rustig te starten.
  • Plan je taken in de volgorde die voor jou belangrijk is.
  • Kijk of er een mogelijkheid is om lopend of fietsend naar je werk te gaan. Je komt echt anders binnen dan wanneer je in de auto hebt gezeten. Lopen of fietsen zorgt ervoor dat je minder gejaagd bent. Het voordeel op de terugweg is, dat je alles aan gedachten alweer kwijt bent tegen de tijd dat je thuis komt.
  • Leg je spullen voor ontbijt, aankleedroutine en eventuele lunch die mee moet, de avond van te voren klaar. Dat scheelt tijd. Ik zet zelfs mijn havermout al volledig klaar, zodat de smaken ook nog eens heerlijk intrekken. Maar ook de koffie zit al in het apparaat, zodat ik echt alleen de knop hoef in te drukken en niet tegen eventuele lege voorraadbussen aan loop.
  • Neem een voedzaam ontbijt. Tenzij je aan intermittent fasting doet, dan ontbijt je op je werk.
  • Zet je wekker iets eerder als je normaal gesproken alles in sneltreinvaart moet doen. Ja, het is vervelend als je korter kunt slapen. Maar je zult merken dat je dagelijkse routine rustiger afwerken ook zo z’n vruchten afwerpt. Je start rustiger, waardoor je meer rust en energie hebt voor alle overige taken.
  • Voor mij werkt het om ‘s ochtends even goed te aarden, voeten stevig en visualiseren, maar dat moet bij je passen.

 

En nee, mij lukt dit niet dagelijks en ik ben niet altijd zo evenwichtig als ik zou willen zijn.
Maar hé, ik werk er aan en merk dat het iets positiefs oplevert.
Dus doe er je voordeel mee!

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie