routine

09 feb Dagelijkse routine, slecht voor je brein

Dagelijkse routine

Dagelijkse routine hebben in je bezigheden, vind ik persoonlijk heel prettig.
Het zorgt ervoor dat je gedane zaken op een rijtje hebt. En door je vaste volgorde is het risico dat je iets vergeet heel klein.
Vooral de vaste ochtend routine is er eentje waar ik op bouw. Alles in vaste volgorde afwerken, zodat je precies weet hoeveel tijd je nodig hebt en eenmaal bezig, nog over hebt.
In de ochtend (op mijn werkdagen) hoef ik zelden op mijn horloge te kijken. Ik weet precies op welk moment ik waar mee bezig ben en hoe laat ik daardoor op mijn werk ben.

Wijk eens af van je dagelijkse routine

Wat ik wel merk is dat ik op mijn vrije dagen, de dagen die ik dan besteed aan Typisch Winnifred, een hele andere dagelijkse routine heb.
En eigenlijk vind ik dat prettiger. Het is een dagelijkse gang van zaken met veel meer tijd voor mezelf en alles wat ik doe.
Maar het blijft routine.

Laat dat nou net niet zo goed voor je zijn. In ieder geval niet voor je creatieve brein.
Want als je eenmaal vastzit in je gewoonten, kom je daar heel moeilijk vanaf.
Je zou het kunnen zien als een verslaving, je moet van jezelf iets op een bepaald moment doen.
En waarom? Wat gebeurt er als je het op een ander moment doet?  Vergaat je wereld dan?
Welnee! Het wordt er alleen maar leuker op. Dus wijk eens af van je gebruikelijke volgorde van handelen en je zult zien dat er een wereld voor je open gaat. Al eerder schreef ik hier een blog over, maar blijkbaar is het al een te vaste gewoonte om ineens af te leren.

 

Slecht voor je brein?

Ja, dagelijkse routine is niet goed voor je hersenen. Net zoals een verslaving niet goed is voor je hersenen.
Feitelijk is elke gewoonte iets wat je jezelf krampachtig voor houdt te moeten doen.
Terwijl je brein veel beter floreert als er ruimte is voor andere volgordes.
Daar word je namelijk creatiever van en actiever.

Zelf nam ik de proef op de som. Ik rolde op mijn vrije dagen uit bed, sprong in mijn hardloopkleding, liet de hond uit en ging rennen.
Daarna ontbijten, douchen en dan pas de zaken die ook nog op de agenda stonden.
Vaak was er al een hele ochtend verdwenen. Bam, weg creativiteit en productiviteit.

Wijzig eens van plan

Deze week deed ik het anders. Ik ging bewust bij mezelf na wat ik op een dag wilde doen. Dus niet moeten, maar willen.
De hond uitlaten deed ik uiteraard nog steeds als eerste. Daarna ging ik zitten met een kop koffie. In mijn hoofd de dag doornemen en wat ik met deze dag wilde. Na de koffie mijn opdrachten uitwerken en hee, dat ging soepel zo vroeg op de ochtend. Binnen no time was ik klaar met al het moeten. En nog steeds had ik tijd om daarna hard te gaan lopen. Wellicht een korter rondje, maar ook dat is een keuze. Want ik hoef helemaal geen grote rondes als ik daar geen zin in heb. Niks schema’s en dagelijkse routine, gewoon gaan en doen wat lekker voelt.
Even lekker het bos in om te ontspannen en de rest van de middag gewoon weer knallen achter de pc. Veel meer inspiratie en veel productiever werd ik van deze manier van de dag starten.

Dus de dagelijkse routine weg doen? Nee, want op werkdagen met strakke schema’s vind ik het heel belangrijk dat alles gebeurt wat moet gebeuren.
Maar op andere dagen ga ik voortaan mee in de flow van mijn eigen voelen en uiteindelijk heb ik aan het eind van die dag dan nog veel harder gewerkt dan anders ook.

Bijkomend voordeel, je brein wordt geprikkeld en maakt nieuwe verbindingen aan waardoor je nieuwe ideeën en inspiratie krijgt.
Dus zorg goed voor je brein en je brein zorgt goed voor jou.
Wil je meer lezen over het goed zorgen voor je brein? Kijk dan eens op de website van Charlotte Labee.

1Reactie
  • Start je dag goed - Typisch Winnifred
    Geplaatst op 05:01h, 19 februari Beantwoorden

    […] voorbereiden, zodat je in de ochtend gewoon je routine ( niet elke dag dezelfde, lees mijn blog over routine)  kunt afwerken, maar tegelijkertijd wel even een momentje voor jezelf hebt. Tenzij […]

Geef een reactie