De kracht van het nu

15 okt De kracht van het nu # mindfulness

De kracht van het nu

De kracht van het nu is de titel van een boek van Eckhart Tolle. Een van de belangrijkste namen binnen de wereld van mindfulness.
Het boek stond al een hele tijd op mijn lijstje, al in de tijd dat ik een cursus mindfulness deed en de naam Eckhart Tolle regelmatig voorbij kwam.
Op de één of andere manier kwam ik er niet toe het boek aan te schaffen of misschien was het gewoon de tijd er nog niet voor.
Maar nu dan toch, vol verwachting aan het boek begonnen. Wat me opviel was dat het heel veel tekst bevat waar je ontzettend over na moet denken. Het leest niet makkelijk weg, maar kost energie. Het grappige is dat de schrijver zelf door middel van een bepaald teken aangeeft dat het na een hoofdstuk even nodig is het boek weg te leggen.
Zo voelt dat inderdaad ook.

 

Doel van het boek voor mij

Om nou de hele inhoud van het boek  ‘De kracht van het nu’ te gaan analyseren is niet mijn doel.
Wel merkte ik dat de manier van denken ontzettend goed kan zijn. Het kan zoveel rust geven in je systeem en dat is vaak wel waar veel mensen naar op zoek zijn.
Vandaar dat ik wel een blog wijd aan dit onderwerp, aansluitend op eerdere blogs die ik al over mindfulness heb geschreven. Het is een onderwerp, een manier van denken, misschien zelfs van leven die mij intrigeert.
Het intrigerende vind ik vooral dat het zo simpel is en dat toch velen van ons het niet toepassen.
Inclusief ikzelf, ik ken de theorie, ik weet dat het rust geef en toch merk ik elke keer dat ik weer gejaagd en haastig en vooral oordelend in het leven sta.
Het feit dat ik het merk aan mijzelf schijnt al een hele stap te zijn. En op de momenten dat ik het merk, haal ik mezelf terug. Terug naar het nu.

Terug naar het nu

Onze gedachten gaan de hele dag als een wervelwind door ons hoofd.
Gedachten die eigenlijk helemaal nergens over gaan en er vaak ook helemaal niet toe doen.
En toch denken we ze, en breiden we deze gedachten uit. We maken er in ons hoofd een heel ding van en over dat ding, wat alleen in ons eigen brein bestaat, gaan we ons vervolgens druk maken.
Waarom doen we dat? Hou ermee op! Het kost tijd en energie die we besteden aan niets. Want voordat wij het dachten, was het er helemaal niet.
De belangrijkste vraag die Eckhart Tolle stelt, is de vraag :’Wat is NU het  probleem?’

Je kent het wel, je zit op de bank en denkt na over de dag van morgen. Allerlei gedachten en to do lijstjes poppen op in je hoofd. “Je moet nog dit en je moet nog dat en oh als het maar lukt….enz, enz,enz”
Ondertussen neemt de stress in je lijf toe, je maakt je druk over dingen die misschien helemaal niet gaan gebeuren, want misschien loopt de dag van morgen wel heel anders.
Als je dát bij jezelf bemerkt, stel jezelf dan de vraag wat nu je probleem is. Want je hebt nu helemaal geen probleem. Je zit gewoon op de bank.
Díe vraag heeft mij enorm geholpen om mezelf weer even terug te halen uit die wirwar van ontspinnende gedachten in mijn hoofd. En dat geeft rust.
Gewoon even kijken naar het nu. Het liefst trouwens niet even, maar altijd kijken naar het nu.
Maar dat is nogal een uitdaging. Voor mij dan. Elke dag een paar keer terug naar het nu is al een hele stap en daar moet ik, en waarschijnlijk velen met mij, best nog voor oefenen.

Voor mensen die niet genoeg hebben aan het lezen van een boek, maar er daadwerkelijk een cursus in willen volgen, heb ik de volgende tip.
De 8 weekse cursus Mindfulness voor het dagelijks leven met dagelijkse mails, video materiaal, audio bestanden en een stappenplan om je deze way of life aan te leren.

Geen reactie's

Geef een reactie