duurzaamheid

28 jul Duurzaamheid, steeds belangrijker

Duurzaamheid

Duurzaamheid, hét woord van deze tijd.
Bedrijven zijn duurzaam, winkels verkopen duurzame spullen en van ons wordt verwacht dat we duurzamer gaan leven.
Eerst geloofde ik het allemaal wel, maar naarmate je ouder wordt zie je veel beter wat er om je heen gebeurt.
En ja, samen maken we de wereld er niet beter op.

Kijk alleen al wat je aan verpakkingsmateriaal weggooit op één dag. Sterker nog, soms zelfs al na het bereiden van één maaltijd.
Dat moet toch anders kunnen?

Bewustwording

Bewustwording is het allerbelangrijkste bij duurzaamheid. Want zolang je het je niet bewust bent, ga je er ook niets aan doen.
Bij mij was de bewustwording er al wel, maar de maatregelen versloften dan wel weer makkelijk.

Maar er zijn steeds meer signalen dat het echt nodig is om duurzamer te leven en op het moment dat je het gaat doen, blijkt het ook best leuk.
Het is goed om over dingen na te denken, jezelf bewust te zijn van wat je doet en waarom. Nu hebben we nog een keuze, nu mogen we zelf beslissen dus begin met kleine stapjes zou ik zeggen.

Zaken waar ik op let

Ik had me bijvoorbeeld nooit gerealiseerd dat het eten van vlees ook gewoon slecht voor het milieu is. En als we allemaal wat minderen met vlees, nee ik zeg echt niet dat je meteen vegetariërs moet worden, dan scheelt dat al een hoop.
En dus ga ik daar wat meer op letten, niet elke dag vlees, maar gewoon een aantal keer per week.

Ik rijd inmiddels elektrisch en dat was echt een bewuste keuze. We bezitten twee auto’s, één daarvan was hybride en die werd vervangen door een diesel. Voor mij was het toen belangrijk dat in ieder geval één van de auto’s niet vervuilend zou zijn. Oké, we weten inderdaad nog niet hoe het uiteindelijk zit met het verwerken van al die accu’s, maar voor nu zorg ik in ieder geval voor minder uitstoot.
Nu besef ik me dat niet iedereen in die mogelijkheid is vanwege de prijs van deze auto’s, maar kijk dan wat voor andere maatregelen je zelf kunt nemen met betrekking tot duurzaamheid.

Alle beetjes helpen

Alle beetjes helpen tenslotte om uiteindelijk een gezondere wereld te creëren.
Kijk waar je mogelijkheden liggen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een grote tuin, dus zorg ik voor bloemen die de bijen in stand houden. En ik kweek eigen kruiden en thee, zodat ik die niet hoef te kopen. Wat verpakkingsmateriaal scheelt, maar ook alle processen daar omheen. Een regenton staat ook op mijn verlanglijstje, al is het alleen om die tuin mee te kunnen bewateren zonder ons eigen kostbare water daarvoor te gebruiken als het niet nodig is. En in mijn eentje ga ik die wereld niet verbeteren, maar niets doen is in deze fase echt geen optie meer.
Dus doe mee en kijk wat jij kan bijdragen aan duurzaamheid.
Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie