Gaat de hond altijd op zijn baas lijken?

22 mrt Gaat de hond altijd op de baas lijken?

Gaat de hond op de baas lijken?

Gaat de hond op de baas lijken? Dat wordt wel vaak gezegd, maar is dat ook echt zo?
Kies je de hond onbewust niet gewoon al uit om wie jij bent?
Over het algemeen zoek je toch iets wat daadwerkelijk bij je past.
Bij jou, maar ook bij je leefstijl en de ruimte die je hebt.
Uiterlijk is heel persoonlijk. Wat de een een mooie hond vind, vind de ander oerlelijk. En nog nooit ben ik een hond tegengekomen die op een mens lijkt.
Oke, de mijne lijkt op Richard Gere en dat zeg ik niet zelf. Dat zeggen anderen en alleen als hij op een bepaalde manier kijkt….
En nee, dat is niet vast te leggen op foto op de een of andere manier. Anders was hij natuurlijk al viral gegaan met een persoonlijk berichtje naar Richard Gere uiteraard.

Waar zoek je op?

Als ik een hond wil, dan zoek ik met name op karakter. Ook het onderhoud speelt een grote rol. Ik hoef geen dier dat ik uren per dag moet gaan kammen. Dat gaat namelijk niet gebeuren en om hem dan kaal te scheren is ook zo sneu.
Neem mijn eigen hond als voorbeeld. Het moet een knuffelbaar dier zijn. In mijn beleving moet het dan lang haar hebben. Voor een ander is kort juist meer knuffelbaar.
De hond moet ook niet vies zijn van lichaamsbeweging. Uren achter elkaar wandelen moet ik er echt wel mee kunnen. Maar dat hoeft ook weer niet iedere dag. Als het regent moet vier keer een rondje park ook een keer kunnen. Kortom, het is nogal een eisenpakket en toevallig voldoet de hond die je kiest daar dan aan.

Karakter staat ook redelijk vast

Het karakter van een hond is ook redelijk rasvast.
Zoek je een eigenwijze hond, dan ga je richting jachthond. Geheid dat je regelmatig het idee hebt dat je hond zijn eigen gang gaat in plaats van de jouwe.
Zoek je een gehoorzame hond, dan neem je een retriever achtige of collie.Die doen alles wat je vraagt.
Juist. Daar gaat de vraag of de hond op zijn baas gaat lijken, toch lichtelijk op.
Mijn hond is een sheltie, een collie achtige. Slim, gehoorzaam en zachtaardig. Dat is wat de rasstandaard tenminste voorschrijft. Dat is ook waar ik het ras op uit koos. Daarom heet hij ook Gentle, zachtaardig, vriendelijk.
En dat is hij. Te vriendelijk zelfs, maar dat vind ik geen minpunt. Dat ben ik zelf soms ook…..
Trouw volgde ik een hondencursus met de gedachte dat een paar jaar met hem te gaan doen. Leuk voor het beestje en voor mij.
Mijn beestje vind de hondencursus echter helemaal niet leuk. Hij doet de opdrachten die hij moet doen met moeite. Vaak snapt hij het ook niet. Heb ik ook wel eens last van, ik hou sowieso niet van opdrachten. Of hij snuffelt dromerig in het rond, waarbij hij vergeet zijn opdracht uit te voeren. Oeps, herkenbaar…..
Waar ik de baas nogal eens voor zijn voeten loopt, doet hondlief dat ook steeds vaker……Zou het dan toch…… ?

Dusss…….

Mijn conclusie is dat het in het geval van mijn hond misschien toch wel zo is dat de hond op zijn baas gaat lijken.
Ik kan me tenslotte niet voorstellen dat een hond zo volledig voldoet aan jouw spiegelbeeld op het moment dat je hem uitkiest. Dan moet alles nog ontwikkeld worden.
Waar ik dan vooral benieuwd naar ben is of het voor anderen ook op gaat?
Is het de hond die zich automatisch aanpast aan het gedrag van de baas?
Kopieert hij het gewoon? In het geval van mijn hond niet gunstig, ik ben nogal onhandig.
En ja hij vanaf het begin eigenlijk ook….

Oke, ik denk dat ik voldoende weet….

Geen reactie's

Geef een reactie