gezonde voeding

01 dec Gezonde voeding is niet voor iedereen gezond

Gezonde voeding

Gezonde voeding, dat is waar ik groot fan van ben. En natuurlijk met af en toe wat uitstapjes naar ongezond, maar over het algemeen kijk ik goed naar wat gezond is en wat niet.
Veel voedingsstoffen kan ik simpelweg niet tegen, dat maakt het voor mij dus heel gemakkelijk om bijvoorbeeld koekjes altijd over te slaan.
Want wist je dat in de meeste koeken aardappelzetmeel is verwerkt? Ik ook niet, totdat ik allergisch werd voor aardappelen en ik die allergie maar niet onder controle kreeg. Dan ga je de etiketten lezen en kom je achter heel veel dingen.
Langzamerhand kwamen er wat meer dingen bij waar ik niet tegen kan en de laatste tijd heb ik een voedingspatroon voor mezelf ontwikkeld waar ik het prima op doe.

Gezonde voeding niet altijd gezond

Sinds kort is dat voedingspatroon toch wel twijfelachtig geworden in mijn geval. Het is wel gezonde voeding die ik eet, ik eet groenten en fruit en geitenkaas en andere gezonde dingen.
Maar ik blijk ook artrose te hebben. En wat ik wel wist is dat je dan niet teveel zuur en wel veel basisch moet eten.
Wat ik eet blijkt echter allemaal nogal zuur te zijn en helemaal niet basisch en dat wist ik dus niet. Help!!
Dus mijn gezonde voeding is prima voor mijn lijf en darmen, maar niet voor mijn gewrichten.
Wat nu?

Zuur eten

Granen, vis, vlees, gevogelte, schaaldieren, kaas, melk en zout produceren allemaal zuur. Laat ik daar een groot gedeelte van in mijn voedingsschema hebben staan. Bijvoorbeeld ei, ik ben er werkelijk dol op. Waar anderen een koekje eten als tussendoortje, eet ik graag een ei. Vanaf nu veel minder dus…
Ook het enige brood wat ik nog kan eten, zuurdesem(de naam zegt het eigenlijk al), is niet meer voor mij en de rijstwafels die ik eet als ik geen brood heb, dus ook niet meer. Vanaf nu wordt het boekweit- of amaranth wafels mijn gezonde voeding. Granen (bewerkt) worden ook genoemd, zelf ik ik echter veelal Teff, een oergraan. Deze staat niet in de lijst, maar voor het gemak ga ik er vanuit dat die wel mag.
En ja, helaas staan ook koffie en alcohol in de lijst van zuur eten…
Nou wil het niet zeggen dat je helemaal niets van deze producten mag eten, maar ze geven als norm 80% basisch en 20% zuur.
Werk aan de winkel in mijn geval!

Op fit door gezond eten staat een hele lijst waar je kunt zien wat zwaar en minder zuur vormend is.

Nieuw dieet, nieuwe uitdaging

Als ik de lijst doorneem zijn er gelukkig ook veel zaken die ik toch al niet mocht die in de zure rij staan.
Maar ook een paar waar ik echt van geniet, zoals koffie, alcohol en chocola.
Er zijn echter alkalische druppels op de markt die de PH waarde van je water neutraliseren, want ja ook water kan zuur zijn.
Als ik nou voldoende alkalisch water ga drinken, mijn toch al gezonde voeding aanpas daar waar het kan en het toch nog leuk blijft, dan komen we een heel eind!

 

Geen reactie's

Geef een reactie