

03 apr Hardlopers zijn geen doodlopers (tenminste, als je het goed opbouwt)
Hardlopers zijn doodlopers
Dat hardlopers doodlopers zijn is een opmerking die je regelmatig om je oren krijgt als je vertelt een enthousiaste hardloper te zijn.
Maar is dat wel echt zo? Ben je dom bezig als je lekker traint voor een mooi doel?
Het antwoord kan twee kanten op natuurlijk. Je hebt de mensen die er op een gezonde, verstandige manier mee omgaan. Maar er zijn ook mensen die als een dolle dingen gaan doen die misschien niet zo verstandig zijn.
Uiteindelijk werkt dat met alles zo, maar ik ben er van overtuigd, en met mij vele onderzoekers, dat hardlopers geen doodlopers zijn mits je het verantwoord opbouwt. En een verantwoorde opbouw is voor ieder lichaam anders.
Luister naar je lichaam
Dat blijft toch wel de belangrijkste boodschap, dat je luistert naar je lichaam en dat geldt uiteraard niet alleen voor hardlopers.
Een rustige opbouw is cruciaal als je wilt beginnen met lopen. Daarom zijn online beginner schema’s zo handig. Of de vele hardloop apps waar je uit kunt kiezen. Maar ook daarbij blijft het belangrijk te luisteren naar je lijf, voel goed wat je voelt. Doet iets pijn na een training? Neem wat langer rust en doe de volgende training iets rustiger of korter. Blijf vooral voelen en luisteren en handel daarnaar.
Op die manier leer je je lijf goed kennen en weet je precies wat het aan kan.
Zelf ben ik bijvoorbeeld geen snelle loper, maar probeerde ik dat altijd wel te worden door intensieve trainingen te doen. Het gevolg was blessures en minder plezier in het lopen.
Nu ik een andere manier van trainen heb gevonden, merk ik dat ik veel meer kan dan dat ik dacht. Ook mijn snelheid verbeteren terwijl dat eerder nooit lukte. Door een rustige opbouw en afwisseling is er lichamelijk veel meer mogelijk.
Is hardlopen gezond?
Of hardlopen gezond is? Wat mij betreft antwoord ik daar met een volmondig ja op. De effecten die hardlopers merken op hun lichaam zijn unaniem positief. Uiteraard verbetert je conditie erdoor, maar ook verminder je stress. Je hartslag gaat omlaag, je zelfvertrouwen groeit. En niet alleen het zelfvertrouwen op sportief gebied, maar ook mentaal ga je er op vooruit.
Je wordt fitter, actiever en positiever.
Natuurlijk kennen we allemaal de beelden van mensen die onwel worden tijdens een marathon. Wat de indruk geeft dat het ongezond is. Nu is een marathon wel wat anders dan hardlopen an sich. Een marathon is niet heel gezond voor je lijf, dat moet je niet te vaak willen doen. Maar als je tijdens een marathon op een verantwoordde manier voor je lijf zorgt, dan zal het niet snel mis gaan. Tenzij je onderliggend lijden hebt waar je niets van af wist.
Belangrijk is dan om altijd goed te voelen, goed te luisteren en je lichaam goed te verzorgen.
Dus neem de juiste voeding en drink vooral voldoende. Dat is heel belangrijk en dat is precies wat mensen (ook ik) heel moeilijk vinden. Eten en drinken tijdens het lopen.
En wees zo eerlijk naar jezelf om toe te geven wanneer het niet meer gaat. Loop jezelf niet overhoop, ook niet tijdens trainingen, want dat is voor geen enkel lijf gezond.
Geen reactie's