buitenleven

01 mei Het buitenleven komt er weer aan!

Het buitenleven

Het buitenleven komt er weer aan. Zomerse temperaturen, ramen en deuren open en nog meer buiten zijn dan ik al deed.
Heerlijk toch!?
Hoewel ik altijd predik een wintermens te zijn, kan ik toch ook enorm genieten van de beginnende lente met zijn warmere temperaturen en mooie kleurenpracht.
Veel verder dan de beginnende lente hoeft het wat mij betreft niet te gaan, want juist dan is het zo heerlijk om buiten te zijn.
De zomer is wat mij betreft al snel veel te warm.

Waarom is buitenleven toch zo fijn?

Fantastisch vind ik het als je voor de eerste keer buiten kunt ontbijten. De vogeltjes fluiten om je heen en de zoemende insecten worden langzaam wakker.
Of gewoon vroeg in de ochtend naar je werk fietsen of met de hond wandelen is allemaal een stuk aangenamer wanneer de temperaturen hoger worden.

Elk jaar vind ik het een grappig fenomeen dat op de eerste warme dag, mensen massaal naar buiten trekken.
Zelf woon ik aan een dijk en ineens is autorijden op die dijk niet meer zo grappig, omdat je continu alert moet zijn op wandelaars, fietsers, hardlopers en motorrijders. Natuurlijk zijn die er normaal ook wel, maar in veel minder grote aantallen.
Mensen leven op en willen ineens naar buiten. Ook grappig dat ze elkaar ineens vriendelijker gaan groeten of zelfs een praatje maken.
Alsof dat nu ineens wel kan en in de winter niet.

Nadeel van het buitenleven

Het nadeel van het buitenleven is wel dat iedereen ineens hoognodig zijn terras moet schoonmaken met de hogedrukspuit. Of zijn houtwerk moet schuren.
Soms zouden we daar een nationale dag voor in het leven willen roepen. Zodat je dat soort dingen alleen op die ene dag mag doen en er dus ook alleen dan massaal herrie gemaakt mag worden.
Nu is het elke dag wel iemand die aan de slag gaat. Gelijk hebben ze natuurlijk, maar het is wel jammer dat je rust verstoord wordt.

Een ander nadeel vind ik zelf is dat je eigenlijk alleen maar buiten wilt zijn.
En al het werk dat eigenlijk binnen gedaan moet worden, blijft dan toch een beetje liggen. Of ik moet mezelf er echt toe gaan zetten.
Tijdens de lente lukt het nog wel om een schaduwplekje te vinden, zodat ik heerlijk met mijn laptop buiten kan werken. Maar in de zomer is dat al snel te warm of is het licht te fel. Dan kost het enorm veel moeite om mezelf te dwingen eerst aan het werk te gaan, voordat ik van dat buitenleven mag gaan genieten.
Dus feitelijk kost buitenleven veel meer tijd. Je aantal productieve uren holt achteruit op warme dagen. Anderzijds zijn de dagen langer en kun je alsnog meer buiten zijn.
Maar voor mijn eigen productiviteit zou de zomer eigenlijk wat korter moeten duren. En de lente wat langer, want dan is het én genieten én productief zijn.

Geen reactie's

Geef een reactie