griepseizoen

09 okt Het griepseizoen is weer begonnen, wapen jezelf!

Het griepseizoen

Het griepseizoen is weer begonnen. Officieel zodra de R in de maand zit en onofficieel op het moment dat iedereen om je heen begint te snotteren en snuiven.
Het weer werkt natuurlijk ook niet mee, van warm naar koud, naar warm naar nat en weer terug. Moedeloos word je ervan en het komt dan ook regelmatig voor dat je of te koud of te warm aangekleed naar buiten stapt.

Maar dat is niet de oorzaak van je griep. Griep is namelijk een virus wat zich nestelt in de keel. Het wordt verspreid door hoesten en niezen of via handen of voorwerpen.
Natuurlijk helpt het om op de juiste manier aangekleed te zijn als je naar buiten stapt, maar dat is vooral om je weerstand op peil te houden.

Griep of verkoudheid

Veel mensen zijn in het griepseizoen zwaar verkouden, maar dat hoeft nog geen griep te zijn.
Ellendig voel je je er wel degelijk door en ook een verkoudheid kan spierpijn veroorzaken.

Maar heb je de echte griep, dan ben je tot niets meer in staat.
Alles doet pijn. vanaf je kruin tot je tenen tot zelfs je huid, haar en tanden aan toe.
Uitzieken is de beste remedie en eigenlijk ook het enige wat je op dat moment nog kunt.

 

Hoe wapen je je in het griepseizoen?

Jezelf beschermen in het griepseizoen is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je in een druk bevolkte omgeving werkt.
Om anderen tegen jouw virus te beschermen is het belangrijk papieren zakdoeken te gebruiken en die na gebruik meteen weg te gooien.
Hoest of nies in de plooi van je elleboog in plaats van in je handen. Je kunt niet overal meteen je handen wassen na het niezen en voor je het weet heb je het virus verspreidt door deurknoppen en dergelijke.
Heb je een wastafel en zeep bij de hand? Was dan je handen goed.

Jezelf beschermen kun je doen door de griepprik te halen. Als je niet in een risico groep valt (chronische zieken, ouderen) dan kun je hem voor eigen rekening halen bij de huisarts. De griepprik beschermt echter alleen tegen de virussen die in dit griepseizoen verwacht worden.
Je kunt dus nog steeds de griep krijgen, maar waarschijnlijk zijn de klachten minder heftig.

Zelf zorg ik ervoor dat mijn neus- en voorhoofd holten goed schoon blijven door een aantal keer per week te spoelen met water en mineraalzout. Zelf gebruik ik daar de netipot voor. Het zorgt voor oplossen van het slijm in de holten, waardoor bacteriƫn minder goed de kans hebben zich te hechten.

Daarnaast is het op peil houden van je weerstand in het griepseizoen natuurlijk ook erg belangrijk.
Zorg dus voor een goede nachtrust en een juiste balans tussen inspanning en ontspanning.
Let op je voeding en slik zo nodig wat extra vitaminen om de griep op afstand te houden.

Ik wens jullie een griepvrij griepseizoen!

Geen reactie's

Geef een reactie