immuunsysteem

01 apr Het immuunsysteem boosten, maar hoe?

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem is je eigen, persoonlijke afweermechanisme tegen aanvallen van buitenaf.
In deze tijden van het corona virus dus een ontzettend belangrijk systeem.
Mensen met een verlaagde weerstand, dus met een minder goed werkend immuunsysteem zijn extra vatbaar.
Niet iedereen kan daar iets tegen doen. Sommige mensen hebben nou eenmaal een ziekte.
Voor hen zijn deze tijden extra spannend, omdat ze al ziek zijn en weten dat het risico op corona groter is én het risico dat ze daar weer erg ziek van worden.
Zaak voor alle anderen daar om heen is dus om hun eigen immuunsysteem zo goed mogelijk voor elkaar te hebben of te krijgen, zodat mensen in je omgeving daardoor ook meer beschermd zijn.

Zelf let ik in deze tijden ook extra op, ter bescherming van mij zelf en van anderen.
Al ben ik dan geen expert, ik weet wel een aantal dingen die kunnen helpen. En sowieso is even pas op de plaats qua gezondheid nu natuurlijk een goed idee. We leven allemaal te gehaast en te ongezond met teveel vlees en teveel bewerkte voedingsmiddelen.
Allemaal killers voor je gezondheid.

 

Hoe boost je je immuunsysteem eigenlijk?

Niet alleen door het slikken van vitamine C, wat veel mensen schijnen te denken.
Vitamine C kan wel een aanvulling zijn bij het gehele pakket wat je zou moeten doen om zo goed mogelijk voor je immuunsysteem te zorgen.
Ieder immuunsysteem is ook weer anders, wat voor de één helpt is voor de ander niet voldoende.
Het is een aangeboren systeem waardoor het zo verschillend kan zijn, maar naast het aangeboren systeem kun je wel dingen doen om het meer te versterken.
Zoals onder andere:

  • Zorg goed voor je darmen
  • Beweeg
  • Koud douchen
  • Positief denken
  • Buitenlucht en zonlicht
  • Ga stress te lijf
  • Sociale contacten

 

Hoe pak je dat aan?

Je darmen zijn een belangrijk onderdeel van je algehele afweersysteem. Dus is het belangrijk dat daar de jiiste voedingsstoffen terecht komen.
Voedingsstoffen die goed zijn voor je immuunsysteem zijn onder andere kurkuma, kaneel, gember, knoflook, avocado en vele anderen. Belangrijk is hierbij de variatie, zoals met alles eigenlijk. Zelf maak ik gebruik van Golden Milk, een toevoeging in mijn ontbijt wat onder andere kurkuma en zwarte peper bevat. Kurkuma is ook perfect om in gerechten te verwerken net als knoflook en gember.

Bewegen is heel belangrijk om je immuunsysteem te versterken. Drie keer per week een half uur bewegen doet al ontzettend veel goeds voor je afweersysteem. Buitenlucht en zonlicht neem je bij dit punt dan automatisch mee, dus ook je vitamine D wordt weer aangevuld.
En dat mag gewoon een simpele wandeling zijn en hoeft helemaal geen ingewikkelde work out te zijn waar je nu mee om de oren geslagen wordt op social media.

Koud douchen is ook een manier om je systeem te versterken. Eindig je douche beurt met een aantal seconden koud douchen en bouw dat per week of per dag op. Meer tips kun je vinden op instagram, als je Wim Hoff gaat volgen.

Positief denken is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Dat moet wel in je zitten, want anders vergt het enorm veel oefening.
Wat daarbij wel kan helpen is je gedachten proberen even stil te zetten als je merkt dat ze de negatieve kant op gaan. Dat kan bijvoorbeeld door een korte meditatie, door een ademhalingsoefening of door je even goed te focussen op iets anders.

Stress kun je niet altijd direct aanpakken, maar je kunt jezelf er wel even van afleiden. Ga iets doen wat jou echt ontspant.
Dat kan voor iedereen wat anders zijn, bijvoorbeeld een boek of een puzzel. Bij mij werkt hardlopen goed, maar ook een warm bad.
Slaap is ook een belangrijk punt voor je immuunsysteem, want bij weinig of slechte slaap, gaat je afweersysteem achteruit. Probeer dus de ontspanningsmomenten in te plannen, voordat je gaat slapen, zodat je nachtrust van betere kwaliteit wordt.

Sociale contacten staan ook op het lijstje immuunboosters, maar dat is nu natuurlijk juist datgene wat we zo missen.
Een kaartje sturen kan jezelf en de ander echter ook een positief gevoel geven. Of bel iemand op, ga skypen of facetimen.
Contact is contact, of het nou online of direct is. En ja, als dit allemaal achter de rug is kunnen we elkaar weer na hartelust zien en knuffelen, wat sowieso heel goed is voor je afweersysteem.

Tot die tijd, blijf veilig en werk aan je eigen gezondheid. Want zorgen voor jezelf is zorgen voor elkaar!

 

Geen reactie's

Geef een reactie