het jaar 2020

30 dec Het jaar 2020 was een ongelofelijk jaar

Het jaar 2020

Het jaar 2020, nog één dag en dan is het voorbij.
En wat een jaar was het! En niet alleen voor mij of alleen voor ons land, maar echt voor de hele wereld.
Nog nooit maakten we zo collectief een ellendig jaar mee.

Iedereen kijkt aan het eind van het jaar altijd even terug, tenminste dat denk ik zo. Terugkijken op de fijne momenten, de verdrietige momenten. Alles wisselt elkaar altijd af.
Maar op het jaar 2020 kijken heel veel mensen hetzelfde terug.

De ondernemers die in de problemen raakten, de zorgmedewerkers die overbelast raakten, de overheid die beslissingen moest nemen van ongekende omvang, de kinderen die ineens thuisonderwijs kregen, de ouderen die geïsoleerd raakten en uiteindelijk iedereen, omdat ons land twee keer op slot ging.
Alles wat gewoon leek, was ineens niet meer zo gewoon. Overal moet je bij nadenken en altijd en eeuwig moet je die mondkap in je zak stoppen.

Het jaar 2020 begon nog zo normaal

Voor mij persoonlijk begon het jaar 2020 heel normaal. Ik had leuke plannen waar ik mee wilde starten, maar eerst moest ik even mijn handoperatie afwachten.
Waar ik bedacht had na de operatie mijn plannen alvast uit te werken, viel dat nogal tegen. Nooit gedacht dat een gipsen arm je zo zou belemmeren in al je plannen.
Maar goed, dat was tijdelijk en vanaf maart zou ik gaan knallen.
Toen lachten we allemaal nog een beetje over dat corona, het zou wel loslopen.

De dag dat ik uit de ziektewet ging en volop er tegen aan zou gaan met mijn hardloop- en wandelcursussen, ging het land in lockdown.
Iedereen was in shock. Nog nooit hadden we zoiets meegemaakt.
Ineens moest iedereen schakelen. Mensen kwamen thuis te zitten, ondernemende moeders kwamen er achter dat thuisonderwijs en thuiswerken niet echt een combi was, dus die gingen ‘s nachts aan het werk als iedereen sliep.
Zelf werd ik in mijn eigen ziekenhuis op andere afdelingen ingezet als ondersteuning, want ook al ben ik niet medisch opgeleid, helpen kan altijd.
Met elkaar de schouders er onder en dan zou het zo voorbij zijn. 2020 zou na corona een mooi jaar worden…..

Hoe veel meer weten we nu. Alle plannen werden steeds verder uitgesteld. Geen vakantie in het buitenland, voor mij persoonlijk vielen beide vakanties die ik had in de beide lockdowns. Het voordeel daarvan is dat ik wel goed uitgerust ben en dat is normaal gesproken aan het eind van het jaar wel anders.
Maar de plannen die ik had voor het jaar 2020, daar kwam niet zo heel veel van wat voor mij geen persoonlijke ramp is, voor vele anderen was dat het echter wel.

In mijn privé gebeurden gelukkig ook nog mooie dingen waar ik op terug kan kijken, ook al verliep dat ook heel anders dan van te voren bedacht. Zo werden we voor het eerst opa en oma en mochten we er gelukkig na een paar dagen bij, hoewel met mondkap en zonder de ouders te mogen knuffelen.
Dingen die altijd zo vanzelfsprekend zijn, werden daardoor ineens heel anders.

Dat is wat 2020 mij wel geleerd heeft. Het kan zo maar ineens anders lopen dan gedacht, dus waardeer de dingen die wel mogelijk zijn des te meer!

 

Plannen voor 2021?

Plannen voor 2021? Ik durf ze eigenlijk niet te maken. Zo enthousiast als ik begon aan 2020, zie mijn blog van vorig jaar, zo anders liep het uiteindelijk.
Voorlopig zitten we de eerste weken nog in lockdown en daarna moeten we ook nog maar afwachten hoe het verder gaat.
De meningen zijn daarover sterk verdeeld en we kunnen het simpelweg ook niet voorspellen.
Nieuwe ideeën zijn er zat. Ook onder de ondernemers die in 2020 sterk een beroep op hun creativiteit moesten doen.
Maar wanneer weet je of je de ideeën ook echt kunt gaan uitvoeren? Dat kan niemand op dit moment zeggen.

Mijn plan voor 2021 is dus maar gewoon alle nieuwe plannen opschrijven, uitvoeren wat mogelijk is en geen dingen plannen die waarschijnlijk toch nog niet kunnen. Het is wat het is.

Voor dit moment willen we allemaal graag het jaar 2020 afsluiten met de stille hoop dat 2021 er heel anders uit gaat zien.
Maar of dat zo is kan niemand nog voorspellen.

Toch wens ik iedereen alvast een goed (en veilig) uiteinde en een gelukkig(er) nieuwjaar.
Laten we met z’n allen de schouders er onder blijven zetten en hopen dat het zo snel mogelijk weer redelijk normaal wordt!

 

Geen reactie's

Geef een reactie