hittegolf

12 aug Hittegolf 2020

Hittegolf

Hittegolf 2020, deze week zuchten we er allemaal onder. En 5 dagen boven de 35 graden, zoals gisteren, hebben niet veel van ons eerder meegemaakt. Aangezien dat voor het laatst voor kwam in 1901.

Ik vermoed dat zelfs de mensen die ècht van warmte houden, dit niet helemaal fijn vinden. Maar we zitten inmiddels in augustus en het is de eerste hittegolf, dus wat dat betreft mogen we niet klagen.

Maar wat kunnen we nou eigenlijk doen om het vol te houden?

 

Productief blijven tijdens een hittegolf

Want dat is wel mijn grootste uitdaging. Gelukkig ben ik een ochtendmens en is vroeg opstaan geen probleem.
Tijdens deze hittegolf probeer ik nog vroeger op te staan, om zo de ‘koelere’ uurtjes mee te pakken. Verder werk ik buiten zo lang het kan, in de koele ochtendbries en vertrek ik daarna naar de airco om nog enigszins geconcentreerd te kunnen blijven werken. Dingen die blijven liggen, komen dan in de avond wel weer als de temperatuur daalt.

Maar niet iedereen is in het bezit van een airco. En wat dan te doen. Toevallig zat ik vanmiddag in een ruimte zonder airco en ja, dan ben ik na een uur bijna gesmolten en kan nauwelijks nog nadenken.
Even de koelte opzoeken, in dit geval schaduw en een windje achter het kantoor, wil wel helpen om weer even op te knappen.
Een rondje in een auto met airco doet ook wonderen.

Moet je het thuis doen met een ventilator? Zet een flesje bevroren water ervoor of een koelelement.
Of, zoals ik een collega zag opschrijven, een natte lap in je nek.
Want soms moeten dingen gewoon gedaan worden en dan is het wel handig als je enigszins productief blijft.

 

Sporten in de hitte

Sporten deed ik nooit als het zo warm was, maar aangezien deze hittegolf best lang duurt, waag ik me er toch aan. En hoe blij ben ik dan met sportrusten en mindful run, want deze twee bewegingen zorgen ervoor dat het me lukt. Dat ik de hitte aan kan!
Oké, wel s ochtends vroeg, maar ik kan het terwijl ik voorheen zou bezwijken.
En het blijft natuurlijk oppassen, want je hart kan die extreme warmte niet goed aan.

Wat ik geleerd heb van Sportrusten, is op lage hartslag lopen.
En wat ik geleerd heb en inmiddels ook anderen leer, is op neusademhaling lopen.
Neusademhaling zorgt ervoor dat je hartslag lager blijft en als je dan ook op lage intensiteit loopt, dan is één en één dus twee.
Ik kom niet thuis als een hijgend hert en omdat ik tijdens mijn rondje geen enkele keer mijn mond heb gebruikt, heb ik zelfs geen dorst!
Het verloren vocht door het zweten moet je uiteraard meteen aanvullen, anders krijg je later op de dag alsnog last van je rondje rennen.

Maar bij alles geldt, doe het rustig aan, wees voorzichtig en doe vooral geen gekke dingen.
En met gekke dingen bedoel ik bijvoorbeeld gaan zwemmen, ver van de kant af of in een zee waar de rode vlag voor wappert.
Heftig vind ik het dat deze week al minstens zes mensen verdronken zijn. Sommigen door de stroming en anderen door andere redenen.
Feit is dat als jij oververhit in koud water gaat zwemmen, dit niet automatisch goed is om af te koelen. Sommige mensen hebben nou eenmaal een hart wat dat niet aan kan. Dat zie je niet aan de buitenkant en misschien voelen ze het ook niet, dus wees alsjeblieft voorzichtig met alles wat je doet tijdens deze hittegolf!
En denk ook aan de dieren, geef ze verkoeling, laat ze niet teveel bewegen op te hete ondergrond en neem ze niet mee in de auto en laat ze al helemaal niet achter!

 

Op naar minder warme tijden.

 

 

En wil je meer informatie over mindful run of neusademhaling, mail me dan! winnifredb@typischwinnifred.nl

Geen reactie's

Geef een reactie