winter

24 nov De winter, hoe overleef je dit seizoen?

De winter

De winter is mijn favoriete seizoen, in tegenstelling tot wat velen als favoriet bestempelen.
Ik hou enorm van de frisse winterlucht, de kou, de witte waas over de landerijen in de ochtend en natuurlijk de prachtige luchten.
In de winter is er meer zuurstof in de lucht, zodat het lijkt alsof elke vezel van je lichaam meer kan ademen.

Toch is het ook voor mij een seizoen waarin valkuilen op de loer liggen.
De valkuil van minder bewegen, meer eten en jezelf terugtrekken in je huis.
Dus vandaar deze blog :’Hoe overleef ik de winter?’

 

Wat zijn de ‘gevaren’ tijdens de winter?

Bij uitstek is dit het seizoen van warmte en gezelligheid.
Gevaar één is dan ook de verwarming waar we ons allemaal graag bij terugtrekken. Heerlijk inderdaad.
Maar wel funest voor je huid en je luchtwegen. Droge warmte zonder zuurstof, daar gedijd je lichaam niet al te best bij.
We veranderen in bleke, grauwe muisjes, diep ineengedoken in onze jassen als we ons dan toch naar buiten wagen.

’s Avonds sporten? Echt niet! Het is donker en ik ben moe. Gevaar twee.
Je stopt met de activiteiten die je normaal makkelijker onderneemt. Waarom? Omdat het donker nou eenmaal geen aantrekkelijke tijd is om er op uit te gaan. En sporten? Pff, weet je hoe moe ik al ben in de winter?
Ook de hond moet eronder lijden, door de kou wordt ons rondje vaak steeds korter.

Gevaar drie is uiteraard het eten. Dat doe je in de winter nou eenmaal meer. Je eet zwaardere gerechten en met de feestdagen eet je sowieso ontzettend veel.
Door de somberte die de winter met zich mee kan brengen, is de behoefte aan suiker groter. Dus gaat je lichaam daar meer en meer om vragen. Gevolg? Je wordt nog sneller moe, je bent futloos en blijft eten om je somberte weg te eten. Met een beetje pech kom je dus ook een aantal kilo zwaarder dit seizoen weer uit. Zonde toch!

 

Wat moet je dan wel doen in dit seizoen?

Punt één, je moet naar buiten! Zoveel mogelijk ook nog eens.
Want buiten doe je energie op, er zit zuurstof in de lucht en op lichte momenten is het ook nog eens goed voor je stemming.
De dagen zijn al zo kort en je zit veel binnen bij kunstlicht, dus grijp de momenten dat je naar buiten kunt.
Zelf ga ik bijvoorbeeld op de fiets naar het werk. ’s Ochtends is het donker, maar aan het eind van de dag pak ik zo in ieder geval nog een half uurtje licht mee. De dagen dat ik dat doe ben ik meteen energieker dan de andere dagen. Na de fietstocht wandel ik dan nog een uurtje met de hond. Ik loop altijd op neusademhaling, want dat zorgt voor nog meer energie om deze periode te overleven.
Het is even doorbijten, maar als je eenmaal gewend bent aan de buitenlucht, zul je merken dat je er steeds meer naar verlangt.

Punt twee is uiteraard dat je moet blijven sporten of in ieder geval bewegen. Buiten bewegen is het beste, maar binnen actief zijn is een goed alternatief. Vermijd die bank! Je mag best uitrusten, als je daarna maar weer in actie komt. Dat is belangrijk om je fit en energiek te blijven voelen en je verbrandingsmotor aan de gang te houden.

Punt drie is dat je op te eten moet blijven letten. Eet veel groente, noten en granen voor de energie en beperk het gebruik van suikers.
Hoe minder suikers je eet, hoe minder behoefte je er aan krijgt en dat is zowel goed voor je gewicht als voor je algehele gestel.
Het is een feit dat hoe gezonder je eet, hoe leuker het wordt er op te letten. Maar dan moet je het wel even volhouden.
Natuurlijk ga je tijdens de feestdagen lekker los, dat doe ik ook. En ik drink ook gewoon een wijntje tijdens sombere weekenddagen.
Maar de dagen eromheen let ik op wat ik eet, ik behoud de balans en blijf me zo de gehele winter fris en fruitig voelen!

Geen reactie's

Geef een reactie