hooggevoelig

04 dec Hooggevoelig? Focus op wat je doet!

Hooggevoelig

Hooggevoelig, een term die steeds meer bekendheid krijgt. Helaas ligt er vaak de nadruk op de negatieve kant van hooggevoelig zijn.
Terwijl het wat mij betreft iets heel moois is, iets wat je in kunt zetten binnen het contact met anderen en met jezelf.
Ja, ook ik ben hooggevoelig en natuurlijk ken ik ook de nadelen van overprikkeld raken.
Tegenwoordig kent bijna iedereen die nadelen, want steeds meer mensen raken overprikkeld en zijn dan niet per se meteen hooggevoelig.

Wat ik jammer vind, is dat de hooggevoeligen onder ons zelf zo vaak de nadruk leggen op wat ze niet kunnen.
Daar word je a. geen blijer mens van en b. je omgeving reageert daar ook vaak met negatieve reacties op dus het helpt je zelf ook niet.
Op Facebook heb je allerlei forums voor mensen die hooggevoelig zijn en over het algemeen vraagt men advies over zaken die hen niet lukken.
Negen van de tien keer zie ik in de reacties alleen maar bevestiging van mensen die het herkennen.
Natuurlijk is herkenning en vooral erkenning van jou als mens heel prettig en daar doen we het allemaal goed op, maar probeer ook eens uit het negatieve denken te stappen.
Door het anders te benaderen, kun je ook anders gaan reageren en dat is vooral heel helpend voor jezelf. Tegelijkertijd zal je omgeving dan ook positiever op je reageren.

 

Hoe leef je als hooggevoelig persoon?

Dan leef je vooral als iemand die continu nadenkt over alles wat gaat komen. En daarbij bedenk je allerlei scenario’s met wat er allemaal mis kan gaan.
Dus bedenk je ook allerlei uitvluchten en excuses om of niet te hoeven gaan, of eerder weg te kunnen.
Zo ongeveer denken veel mensen die hooggevoelig zijn. Alleen maar beren op de weg.

Ook herkenbaar voor mij hoor. Ik heb alleen geleerd dingen wel aan te gaan, gewoon te doen, omdat je er dan altijd sterker uitkomt.
Sowieso omdat je iets hebt gedaan waar je tegenop zag en negen van de tien keer lukt het ook nog gewoon. Succesmomentjes moet je vieren dus reden voor iets leuks achteraf. Je leert ook om dingen aan te pakken in plaats van vanaf afstand toe te blijven kijken.

Als je last hebt van je hooggevoeligheid, dan kun je over het algemeen niet spontaan ergens instappen of een onverwachte uitnodiging aanvaarden. In je hoofd moet er namelijk eerst van alles kloppen, voordat je dat kunt doen.
Dan heb ik nieuws voor je. Het klopt nooit helemaal zoals jij wilt, dus ga gewoon eens in op een uitnodiging en zie wat het met je doet.
Overweldigd raken is onderdeel van ons proces, ook daar kun je echter mee om leren gaan. En ja, natuurlijk heb je daarna hersteltijd nodig, dat hebben wij hooggevoeligen nu eenmaal meer en langer nodig dan een ander, maar dan heb je in ieder geval ook intussen iets leuks of onverwachts gedaan.

Leg je focus op dat wat je aan het doen bent!

Voor iedereen die hooggevoelig is, geldt dat alles binnenkomt wat je onderweg tegenkomt. Geluiden, verlichting, sfeer, energie van anderen, beelden, kortom, alles.
Als je daar je focus oplegt, ja dan raak je overweldigd. Loop je in de stad door grote massa’s mensen, dan zuig je ondertussen alles op wat je van al die mensen afzonderlijk binnenkrijgt. Binnen een half uur ben je doodop. Ik tenminste wel.

Leg je de focus echter op dat wat jij wil, op dat wat jouw doel is, dan gaat het al een stuk beter.
Ik leg mijn focus vaak op de route die ik af moet leggen naar een bepaalde winkel en eenmaal binnen leg ik mijn aandacht op dat wat ik nodig heb of wat ik zoek. De rest doet er op dat moment niet toe en dan komt het ook niet binnen.
Wij mensen kunnen namelijk niet focussen op meerdere zaken tegelijk. We kunnen wel onze aandacht volledig laten opslokken door alles wat er om ons heen gebeurd waardoor we juist geen focus hebben. En dan gaat het meestal mis.

Dus ga jij als hooggevoelig persoon iets doen wat je spannend of ingewikkeld vindt? Leg dan niet de nadruk op het hooggevoelig zijn en dat je last gaat krijgen van al die prikkels enzovoort enzovoort.
Nee, je legt de nadruk op dat wat je gaat doen. De mensen met wie je dat gaat doen en dan ook echt alleen op hen.
De rest doet er niet toe, dat hoeft niet binnen te komen, omdat jij er niet mee bezig bent.
Focus, focus en nog eens focus. Zodat je nergens anders aan kunt denken dan dat waar je mee bezig bent. Ook dan zal je achteraf vermoeid zijn. Maar tegelijkertijd ook heel voldaan. En daar gaat het om. Dat jij een stap hebt gezet richting positief omgaan met je hooggevoeligheid en dat de wereld je niet meer overweldigt, maar dat je zelf aan het roer staat!

Geen reactie's

Geef een reactie