jezelf

02 feb Jezelf zijn, dan hoef je niet na te denken

Wees jezelf

Jezelf zijn, we denken allemaal dat we dat wel zijn. Maar is dat ook echt zo?
Velen van ons laten hun houding af hangen van de persoon tegenover hen. Of van de normen en de waarden die in de groep heersen waarin ze zich op dat moment bevinden.Of van de verwachtingen van familie of collega’s.
Natuurlijk pas je je allemaal wel een beetje aan aan de situatie, maar blijf wel trouw aan jezelf.

Zijn wie je bent, het moeilijkste wat er is

Jezelf zijn is heel moeilijk, want wat vinden anderen dan van je?
Maar belangrijk is het wel, om dicht bij jezelf te blijven. Trouw zijn aan wat jij wilt en niet aan wat de ander van je verwacht. Ga maar eens bij je zelf na hoe vaak jij echt doet wat jij wilt. Vaak pas je je toch aan aan wensen van de groep, van familie, enzovoorts.

Als je jong bent, ben je daar nog zoekende in. Je probeert eens wat uit om het vervolgens toch anders te gaan doen. Simpelweg omdat je nog niet helemaal weet wie je bent.
Eenmaal wat ouder, begin je te merken wat jij graag wilt, maar vaak is dat moeilijk te benoemen. Of lastig te veranderen binnen het bestaande systeem:’want we doen het altijd zo.’
Als jezelf ben je heel puur en tegelijkertijd ook kwetsbaar.
Maar het kan ook heel bevrijdend werken om te zijn wie je bent. Duidelijk jouw verhaal vertellen, jouw wensen en grenzen aangeven, op jouw eigen authentieke manier.

 

Als jezelf hoef je nooit na te denken wat je wilt zeggen

Meestal als je je in een groep bevindt waar mensen hun verhaal doen, bedenk je van te voren wat je wel of niet wilt zeggen.
Maar dan wordt jouw verhaal een kunstje, iets wat ingestudeerd is. Het kan wel jouw verhaal zijn, maar het is niet echt. Want je neemt ook mee wat degene voor jou heeft verteld en je past je daar in aan.

Zo deed ik het ook altijd. En dat kostte een hoop energie om te bedenken wat je wel en niet wilt zeggen en waarom. De hele tijd voordat je aan de beurt was, was je niet bezig met de verhalen van de anderen, maar zat je in je hoofd.
Pas leerde ik dat dat helemaal geen zin heeft als je tenminste jezelf wilt zijn en echt over wilt komen.
Je kunt niet bedenken wat je wilt zeggen, want dat weet je gewoon nog niet. Dat komt op het moment zelf wel. En als dat moment daar is, laat dan gewoon je hart spreken en krijg je de mooiste verhalen en de puurste mensen.
Volg je hart, want dat klopt.

Geen reactie's

Geef een reactie