Kliekjesdag

07 nov Kliekjesdag, misschien wel de lekkerste dag

Kliekjesdag

Kliekjesdag is een heerlijke kook dag die eens in de zoveel tijd voorkomt.
Je hebt soms van die dagen dat je eten klaar maakt en dan ineens een enorme hoeveelheid hebt.
Het is mij niet altijd duidelijk hoe ik dat voor elkaar krijg, maar weggooien is geen optie.
Voor de volgende dag betekent het sowieso dat je maar weinig tijd nodig hebt om je maaltijd te bereiden.
En heel eerlijk, ik vind koken leuk, maar als het eens snel klaar is vind ik dat wel erg fijn.
Twee dagen hetzelfde eten vind ik dan echter niet zo fijn. En dus ga ik variëren met de dingen die ik in huis heb.
Soms is dat heel basic en soms heel verrassend.
Smakelijk is het over het algemeen wel.

Een voorbeeld

Voorbeelden van kliekjesdagen kunnen in mijn geval zijn, spruiten met broccolirijst, kip en champignons.
De bedoeling was kip met champignons, maar ja, de spruiten van vorige dag weggooien vind ik zonde.
Of een witlofsalade met appel, walnoot en rozijnen. Maar ook bloemkool met aubergine en gehakt.
Allemaal combi’s die bij toeval zijn ontstaan en waarvan ik de ingrediënten dan snel op moet schrijven. Vaak is het namelijk best onverwachts lekker en wil ik het nog eens maken.
Met mijn geheugen is het dan een goed idee het snel te noteren.
Hoewel de volgende keer een andere variatie ook verrassend goed uit kan pakken.
En variatie is in alles belangrijk, zowel voor de gezondheid als om sleur te voorkomen.

Spruitenrecept

Het spruitenrecept wil ik jullie niet onthouden. Veel mensen zijn immers niet dol op spruiten, maar geloof me, je kunt het best lekker maken.
Eerst heb ik een uitje en een knoflook gefruit in olie. Dat is wat mij betreft de basis voor een lekker stukje vlees.
Vervolgens heb ik blokjes kip mee gebakken totdat ze gaar zijn. De champignons schoongemaakt (nooit met water, maar wel met een stukje keukenrol om te voorkomen dat ze vocht opzuigen….).
De champignons in stukjes gesneden bij de kip met ui en knoflook gedaan en even roerbakken tot ze geslonken en smaakvol zijn.
De spruiten van de vorige dag toevoegen en mee warmen. De broccolirijst toevoegen en twee minuten mee roerbakken en als laatste mosterd naar smaak toevoegen. Je krijgt een heerlijk, voedend gerecht met een pittige bite.
Ik heb er in ieder geval van genoten dus mocht je deze ingrediënten in huis hebben zou ik zeggen, probeer het lekker!

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie