klompenpaden

12 okt Klompenpaden, net even anders wandelen

Klompenpaden

Klompenpaden, wandelroutes maar dan anders.
Want wat zijn klompenpaden eigenlijk?
Het zijn voornamelijk onverharde, lokale wandelroutes die regelmatig ingezet worden om herstelde, historische routes te verbinden met andere bestaande routes.

Het mooie van klompenpaden is dat je soms over erfgebied van boeren mag lopen, je soms over hekken moet klimmen of even een oversteek moet maken met een trekschuit.
Het zijn wandelroutes die net wat avontuurlijker zijn dan de gebruikelijke wandelroutes. Het kan namelijk ook zomaar zo zijn dat je tussen de koeien terecht komt. Daarom zijn deze routes ook niet geschikt voor honden. En uiteraard ook niet voor mensen die slecht ter been zijn.
Je hoeft er geen klompen voor aan, maar stevig schoeisel is zeker aan te raden.

 

Net wat harder werken op klompenpaden

Lopen op onverharde ondergrond is heel goed voor je lichaam.
Anders dan op asfalt, daar worden je gewrichten niet altijd blij van door steeds hetzelfde belastte gewicht op je knieën.
Klompenpaden zijn een uitdaging voor je hele lijf. Door de onverharde ondergrond is je lichaam veel harder aan het werk om in balans te blijven. Door de afwisseling in ondergrond train je ook meerdere spieren en gewrichten en daarnaast maakt het klimmen en klauteren het extra gevarieerd. Een wandelende workout dus, goed voor je evenwicht en je brein.

Je brein is volledig gefocust om je voeten op de juiste manier neer te zetten. Een mooie mindful bezigheid is het dus.
Daarnaast gaat de route over weilanden en door paadjes waar je normaal gesproken in je dagelijkse leven niet zo snel komt, je ziet dus een hoop nieuwe, mooie dingen onderweg. Mits je er voor open staat natuurlijk en je je blik even van de grond durft af te wenden.

Als het goed is kom je volledig ontspannen terug van je klompenpaden wandeling, wat een heerlijk gevoel is, op wat lichte spierpijn na waarschijnlijk.
Voor kinderen zijn de routes ook leuk om te doen, omdat het net even anders is dan lopen op een wandelpad. Kijk dan wel goed naar de afstanden, want die variëren in lengte en niet ieder kind loopt graag 9 kilometer.

 

Waar vind je deze routes

Klompenpaden routes vind je op de klompenpaden website.
Voor mij het enige nadeel is dat ze niet in mijn directe omgeving zijn en ik dus altijd een eindje moet rijden.
Aan de andere kant maakt dat het ook juist leuk, omdat je dan even helemaal een andere omgeving aandoet die je misschien niet zo goed kent.
De uitdaging is dan om ze allemaal een keer te lopen natuurlijk. Ik vrees dat het dan hotelletjes boeken wordt, want ze zijn door het hele land te vinden.
Je kunt sommige klompenpaden ook combineren waardoor je langere routes gaat lopen.
Als je goed getraind bent, is dat zeker een optie. Zelf merk ik nog wel te moeten wennen aan de ongelijke ondergrond en dat ik me voorlopig aan de maximaal 10 kilometer houd.

Wil je gewoon dwars door velden en weilanden lopen zonder route, dan zal dat ook best kunnen op sommige plekken.
Maar op klompenpaden weet je zeker dat het echt mag van de boer en dat je niet het risico loopt door een woeste stier op de hoorns genomen te worden.
Ik vond het in ieder geval ontzettend leuk om te doen en weet zeker dat ik er nog meerdere ga lopen.
Hou wel altijd rekening met het weer. Na een lange regenperiode zou ik niet zo snel voor een klompenpad kiezen, maar juist voor verharde routes die er natuurlijk ook legio zijn in ons land.

Geen reactie's

Geef een reactie