mediterraan gerecht

11 jun Mediterraan gerecht voor warm weer, gegrilde aubergine

Mediterraan gerecht

Met warm weer eet ik het liefst een mediterraan gerecht.
Over het algemeen is dat namelijk licht verteerbaar en makkelijk te maken.
Eerlijk gezegd eet ik het liefst helemaal niet met warm weer. Echter, de mensen met een mediterrane achtergrond hebben me toch zover kunnen krijgen met hun gerechten.
Zij zijn natuurlijk veel beter ingesteld op de warmte en passen hun eetgewoonten daar aan aan.
Wij zijn, in vergelijking met de mediterrane mensen, toch nog al van de zware kost.
Zeker met warm weer is dat geen aanrader, ik kan me ook niet voorstellen dat je er trek in zou hebben.
Volgens mij zijn de mediterrane gerechten gebaseerd op het feit dat je lichaam niet al te hard aan het werk gaat na het eten. Zodat je het niet nog warmer krijgt dan je al hebt.
Daarnaast schijnen de gerechten een stuk gezonder te zijn dan wat wij eten. Niet voor niets leven de mensen met een mediterraan dieet langer.
Graag zou ik me daar aan houden, maar zodra de dagen korter worden en de temperatuur gaat zakken, verlang ik toch gewoon weer naar onze eigen winterkost.

Gegrilde aubergine

Persoonlijk is mijn mediterrane favoriet echt de aubergine.
Heerlijk vind ik hem in gegrilde vorm, maar ook geroerbakt met kruiden komt hij goed tot zijn recht.
Een tijdlang heb ik een dieet gevolgd waarbij de aubergine gegrild in plakjes gegeten mocht worden.
Toen heb ik hem pas echt leren eten, want dun gesneden met een klein beetje pittige kruiden er op werd het echt een traktatie.
Vervolgens op vakantie in Turkije werd ik helemaal verliefd op de aubergine. Wat een heerlijke gerechten kunnen de Turken er mee maken!
Mijn mediterraan recept voor warme dagen kon dan ook niet anders uitpakken dan met aubergine.
Natuurlijk ook niet onbelangrijk, de vrije korte bereidingstijd en het gemak waarmee je dit gerecht maakt.

Een lekkere, simpele, frisse salade er naast en je hebt een heerlijke maaltijd.

Benodigdheden voor twee volwassenen

  • Twee aubergines
  • Teentje knoflook
  • 1 grote ui
  • Biologische tomatensaus met basilicum ( of eigengemaakte tomatensaus met kruiden uit de tuin)
  • Kaassnippers ( in mijn geval de Parmezaanse kaas, maar kan van alles zijn)
  • Italiaanse kruiden
  • Peper
  • Olijven
  • Olijfolie

Voor de salade

  • Meloen
  • Feta blokjes
  • Olijven
  • Kruiden naar smaak (vers is het lekkerst)

Recept

Snijd de aubergine in tweeën en verwarm de oven voor op 190 graden.
Leg de aubergine helften in een ingevette ovenschaal. Voor het zicht kun je het vruchtvlees in blokjes snijden zonder dat je de schil los snijdt.
Smeer de aubergines in met olijfolie en bestrooi naar smaak met Italiaanse kruiden en peper. Rooster ze 20 minuten in de oven.
Snipper ondertussen de ui en de knoflook en fruit ze drie minuten in de koekenpan in olie.
Voeg de tomatensaus toe en laat het een paar minuten zachtjes koken.
Haal de aubergines uit de oven, verdeel de tomatensaus en (Parmezaanse) kaas erover en zet het nog vijf minuten in de oven.
Bestrooi de aubergine met verse kruiden en voilá, eet smakelijk!

Doe stukjes meloen in een schaal, wat olijven erbij, blokjes fetakaas en kruiden er over heen en je hebt een frisse mediterrane salade.

Tot zover mijn favoriet voor warme dagen. Enjoy!

 

 

 

2 Reactie's
  • Trix Stapel
    Geplaatst op 17:06h, 20 juni Beantwoorden

    Zojuist gemaakt met vers gemaakte tomatensaus. Tomaten, Italiaanse kruiden, beetje zout en peper in de blender.
    Met de knoflook en ui ook wat chilivlokken meegebakken.
    Had alleen jb kaas, dus dat er opgedaan.
    Ik vond ’t heerlijk. Had nog wat gyros creme (Milbona), ook lekker erbij. Moet wel lekker veel tomatensaus met kaas bij wat mij betreft.
    Dank voor ’t recept

    • Winnifred
      Geplaatst op 18:47h, 21 juni Beantwoorden

      Leuk dat je het uitgeprobeerd hebt en met jouw aanvulling klinkt het nog lekkerder:-)

Geef een reactie