mediterrane keuken

03 okt Mediterrane keuken, genietmomentjes

Mediterrane keuken

De mediterrane keuken staat bekend vanwege de gezonde manier van eten.
Totaal anders dan wat wij over het algemeen doen.
Tijdens mijn vakantie in Italië ontdekte ik ook weer hoe fijn de mediterrane keuken toch eigenlijk is.
Met name het veelvuldig gebruik van olijfolie en daarnaast de verse groenten en fruitsoorten, maakt deze keuken zo gezond voor lichaam en geest.
Natuurlijk eet ik zelf ook zoveel mogelijk vers, maar toch smaken onze verse producten anders dan die in de mediterrane gebieden.
Alleen de meloenen zijn al drie keer zo groot en daardoor vele malen smakelijker dan onze kleine meloentjes.
Het is niet voor niets dat de mensen in mediterrane landen gemiddeld ouder worden dan wij in west Europa.
Wat me ook opvalt is dat in die landen de helft minder mensen met overgewicht rondloopt.

Tijd voor wat aanpassingen

Gezondheid en gezonde voeding vind ik erg belangrijk.
Zelf vind ik ook dat je lichaam anders reageert op gezonde voeding, al bij de eerste hap voelt het anders dan wanneer je een vette maaltijd vol suikers wegwerkt.
Na een vakantie in Italië ben ik dan ook weer vastbesloten dit gezondere voedingspatroon meer in te gaan voeren.
Veel olijfolie gebruiken dus, voor het bakken, maar ook in je salades. Daarnaast ben ik een grote liefhebber van dadels, supergezond en met een handje noten erbij een veel gezonder tussendoortje dan die eeuwige zak chips.

Wat ik bijzonder vind, is dat ook rode wijn en kaas veelvuldig gebruikt worden. Nou niet direct de producten waar je aan denkt bij een gezond voedingspatroon.
Maar waarschijnlijk draait het om de manier waarop en in welke mate je het gebruikt. Wij doen kaas op brood. Italianen nemen kaas als dessert met noten en dadels. De wijn vloeit bij hen rond de maaltijd met daarnaast glazen water. Wij kachelen het als borrel naar binnen met vette chips er naast.

Vlees wordt wel gebruikt, maar veelal de magere variant afgewisseld met vissoorten. Dat is iets wat ik al langer probeer in te voeren en waar ik me ook echt goed bij voel. Je hebt niet altijd vlees nodig en vis is dan een gezonde vervanger.

Vers, vers en nog eens vers

Bij de Italianen krijg je alles vers, inclusief de deegsoorten in je lasagna, pizza en pasta. En zeg nou zelf, dat smaakt toch veel lekkerder dan de lang houdbare varianten die wij hier gebruiken.
Je proeft de liefde waarmee het eten bereid wordt. Toch maar eens overwegen zelf mijn pasta te gaan maken.
Vers fruit is niet zo moeilijk om toe te voegen aan je dieet en groenten ook niet. Sla die rekken met potten eens over en kook de verse groenten van het seizoen. Dat zorgt voor afwisseling in je voedingspatroon. Stomen is daarbij gezonder dan koken en in de mediterrane keuken wordt er ook veel rauw gegeten. Dat moet je spijsverteringsstelsel echter wel aan kunnen. Sommige mensen worden daar juist heel vermoeid van. Dan is stomen een super gezond alternatief.

Wat echter ook mee speelt

Nog een belangrijke benadering van mediterrane maaltijden, is dat mensen de tijd nemen om te eten.
Italianen, Fransen, Spanjaarden enzovoorts nemen gerust een pauze van een paar uur op het heetst van de dag om op die manier in alle rust van hun maaltijd te genieten. Daarna even uitbuiken om vervolgens de rest van de dag er tegenaan te kunnen.
Een heel verschil met onze cultuur, van onze werkgever krijgen  we een half uurtje om de maaltijd weg te werken en we gaan weer door.
Natuurlijk hebben wij een ander klimaat en hoeven we minder rekening te houden met de hitte. Hoewel, na afgelopen zomer….
Maar meer tijd om bewust te genieten van wat we eten zou wel heel goed voor ons zijn.
Nee, wij flansen even snel snel een maaltijd in elkaar die we binnen een kwartier opeten en we zijn alweer op pad.
Bewustwordingsmomentje wat mij betreft. De dagen dat het kan, toch maar eens meer de tijd nemen voor zowel de bereiding als het verorberen. Dat scheelt al een hoop voor je spijsvertering en je stressniveau.

En nu vasthouden dat gevoel en dat ritme

Nu zit de vakantie herinnering nog erg vers in het geheugen en zijn de plannen volop aanwezig.
Maar eenmaal in de tredmolen weet ik precies hoe het werkt….
En toch wil ik het mediterrane ritme iets beter vasthouden en dus meer invoeren in mijn bestaan.
Want zeg nou zelf, gezonde voeding, maaltijden met liefde bereid, minder stress en meer tijd voor je eten zijn toch zaken die we allemaal wel willen. Zeker als je gezondheid er wel bij vaart.

Geen reactie's

Geef een reactie