Uilen

31 mrt Meet en Greet met uilen

Uilen

Uilen zijn vogels die voor vele mensen tot de verbeelding spreken.
Ze worden geassocieerd met wijsheid.
Maar bovenal zijn het prachtige vogels die in vele soorten voorkomen.
Bijna iedereen heeft wel eens hun spookachtige roep door de nacht gehoord.
En sommigen hebben het geluk ze wel eens te zien zitten of vliegen. Anderen hebben de pech aangevallen te worden als er toevallig een nest in de buurt is.

Zelf had ik altijd de indruk dat uilen nachtdieren zijn.
Maar dat blijkt niet waar, want tijdens een uilen workshop leerde ik dat er verschillende soorten zijn. De uilen met de zwarte ogen zijn nachtdieren, de gene met de gele ogen zijn schemerdieren en de uilen met oranje ogen kunnen ook gewoon overdag jagen.
Eerlijk gezegd was het me nooit opgevallen dat uilen verschillende kleuren ogen kunnen hebben, maar tijdens de workshop heb ik ze allemaal gezien.

Meet en Greet

Op de Roofvogelboerderij in Berkel en Rodenrijs had ik een meet en greet voor twee personen geboekt. Tijdens die meet en greet leerde je het één en ander over uilen en je zou ze mogen zien en vasthouden.
Ik verwachtte er eentje of hooguit twee, maar het bleek veel meer dan dat.
We ontmoetten kleine uilen, maar ook grote en mochten ze zelfs buiten laten vliegen.
Ook was eindelijk de vraag beantwoord waarom die kop zo helemaal rond kan draaien.
Dat is omdat de ogen van een uil vastzitten en niet zoals bij ons kunnen ronddraaien in hun kassen. Vandaar dat de kop dat wel kan.
Van dichtbij zien deze dieren niets, verderaf gaat dat een stuk beter.
Het doden van hun prooi heet ‘slaan’ en ze blijken best grote gehoorgangen te hebben die ook nog eens asymmetrisch in hun hoofd zitten.

Vliegen met uilen

Het vliegen met de vogels leek me ontzettend spannend, ze kunnen immers zo groot zijn.
Maar tijdens de workshop leerden we al snel dat dat best meeviel, zeker mee een grote handschoen aan.
Binnen mochten we met kleine uiltjes vliegen, prachtige beestjes die meelwormen uit je hand snoepten en geruisloos kwamen aanvliegen.

Buiten werd het iets spannender, want daar kwamen grotere uilen aan te pas.
Maar wat een fantastische ervaring is dat, om met zo’n grote vogel op je hand te staan. En om ze op je af te zien komen vliegen, je hoort ze niet aankomen, maar de immense vleugels zijn prachtig om te zien.
Hun veren zijn een soort kammetjes waar de wind doorheen waait, zodat je ze niet hoort. Omdat ze niet goed kunnen zien, is het belangrijk dat ze geruisloos op hun prooi af kunnen komen.

Dus mocht je veel van vogels houden en eens een uil van heel dichtbij willen ontmoeten, dan is zo’n meet en greet een echte aanrader!

Geen reactie's

Geef een reactie