mind

13 mrt Mind your own business

Your own mind

Je mind, jouw geest die dingen afweegt, plannetjes bedenkt en enthousiast wordt als je denkt iets leuks in handen te hebben.
Als ondernemer heb je dat soort momenten zeer regelmatig als je nadenkt over de toekomst van je onderneming.
Vanuit je eigen mind ontstaan er ideeën, plannen om mee verder te ontwikkelen. Er ontstaat een onderbuikgevoel, een vorm van enthousiasme en je blijft brainstormen over je nieuwe idee. Jouw visie krijgt vorm.

Enthousiast deel je het met je omgeving, collega ondernemers, die meteen een weerwoord hebben, een manier waarop zij denken dat je het aan moet gaan pakken. Volgens hun eigen visie.
Dat vind ik altijd een hele bijzondere gang van zaken. Het geldt overigens niet alleen voor ondernemers, maar eigenlijk voor bijna alles.
Deel je enthousiast een idee, zul je merken dat er meteen allerlei meningen over ontstaan.
En verwachtingen dat je het gaat doen op de manier zoals de ander je dat vertelt.
Terwijl in jouw mind het er heel anders uitziet en dat toch echt de manier is waarop je het aan wil gaan pakken.

In mijn geval is het voorbeeld de marathon, ik schrijf een boek en blogs over de voorbereidingen die ik heb uitgekozen te volgen.
Eenmaal heb ik dit enthousiast gedeeld in een groep vol hardlopers.
Geen goed idee. Ik deed het volledig verkeerd, ga het nooit halen en kreeg zelfs het verzoek even op papier te zetten hoe ik voor me zag dat ik ging trainen.
In eerste instantie wil je je gaan verantwoorden. Dat duurde echter niet lang. Ik sta achter mijn plan en heb er alle vertrouwen in, het enige vervelende vond ik dat mijn vertrouwen even wankelde door al die verschillende visies op mijn plan.
Leermomentje waardoor ik uiteindelijk alleen maar meer achter mijn voorbereiding ben gaan staan.

Mind your own business

Het is iets wat onbewust gebeurt. Als je mensen er op wijst, hebben ze vaak helemaal niet door dat ze jou hun visie opleggen.
Zelf probeer ik altijd te luisteren naar mensen. Te luisteren om het luisteren.
Niet het luisteren om te reageren. Dat is namelijk wat al veel te veel gebeurt. Iemand luistert naar je en ondertussen zie je zijn brein al op volle toeren draaien. Voordat je uitgesproken bent, krijg je al een antwoord, terwijl jij niet degene was die een vraag stelde. Je deelde gewoon iets.

Vandaar de titel mind your own business. Mind verwijst naar mindfulness in het leven staan. Laat het zijn.
Een stokpaardje van me, waar ik graag naar probeer te leven. Ik kan me dan ook echt verwonderen op mensen die meteen voor me gaan denken zonder dat ik dat vraag.

Doe het op je eigen manier

Ooit kreeg ik van een collega ondernemer een kaart die zij vond passen op dat moment.
De tekst :’Volg het pad van je dromen, niet de snelweg van andermans verwachtingen.’
Toen was ik namelijk nog erg onzeker over hoe ik zaken aan wilde pakken en liet me gemakkelijk beïnvloeden, vaak omdat ik dacht dat een ervaren ondernemer het vast beter zou weten.
Inmiddels weet ik zelf beter. Die ondernemer weet een hele hoop en kan jou een heleboel tips geven. Maar wat hij vooral weet is hoe het binnen zijn eigen onderneming en bij hemzelf werkt.
Dat wil niet zeggen dat dat voor jou ook werkt.

Daarom is het belangrijk de zaken op jouw tijd, op jouw manier aan te pakken. Neem alle tips ter harte, je kunt van iedereen leren.
Maar doe het vervolgens op je eigen manier. En ook voor jezelf geldt :’Mind your own business’, want als het bij jou eenmaal loopt, zul je merken dat je geneigd bent, jouw ideeën op anderen over te dragen.
Net zoals dat eerder bij jou gebeurde.

Benieuwd hoe het af gaat lopen met mijn boek over de marathon?
Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie