Mindful Run

02 okt Mindful run, een andere manier van hardlopen

Mindful Run

Mindful Run, al tijden zie ik daar foto’s van voorbij komen op Instagram.
Mijn interesse ligt bij mindfulnes en ook bij hardlopen, dus de combinatie van die twee wekte steeds mijn interesse.
Maar toch nooit genoeg om er ook echt mee aan de slag te gaan. Vooral niet als ik foto’s voorbij zag komen van mensen met dichtgeplakte monden om hun neusademhaling te forceren. Spaans benauwd kreeg ik het er van!
Onbewust oefende ik echter al steeds meer op de neusademhaling, kennelijk vond ik het toch intrigerend.

En toen ik tijdens een afspraak voor een ondernemersportret iemand ontmoette die ook de cursus Mindful Run en Mindful Walk gaf, toen was de afspraak snel gemaakt.
Soms komt iets steeds opnieuw op je pad, totdat het tijd is er iets mee te gaan doen. En tijdens mijn ontmoeting met Wendy van der Ende, was het blijkbaar zover.

Try out Mindful Run

Omdat ik zo geïnteresseerd was in de cursus, mocht ik van Wendy, van WNDY sports, een eerste try out bij haar doen om te ervaren wat het nou eigenlijk inhoudt. Zij is opgeleid door Martijn Wensink van Mindful Run Nederland en daardoor gecertificeerd trainer.
Ik deed de try out voor Mindful Run, maar Wendy vertelde dat de inhoud niet veel verschilt met die van Mindful Walk. Het ene doe je rennend en het andere wandelend. Logisch en aangezien ik het allebei leuk vind vond ik het allemaal prima.

Het was echt enorm slecht weer toen we begonnen met de try out, maar ik merkte al snel dat je de regen helemaal niet meer ervaart op het moment dat je je focus verlegt.
We begonnen eerst met wat inlopen en rek- en strekoefeningen in het mooie natuurgebied de Rottemeren, nabij Rotterdam.
Wendy is Mindful Run en -Walk trainer voor de regio Lansingerland wat voor mij best in de buurt ligt.

Na de rekoefeningen en het inlopen, verlegden we de aandacht naar de zintuigen.
Je had zelf de keus waar je de focus op zou leggen en ik koos voor de reuk.
Een grappig stukje bewustwording was dat ik eigenlijk ook nog steeds alles wilde zien en dat ook wilde onthouden.
Dat nieuwsgierige aagje wat zich werkelijk nooit de kop in laat drukken was weer duidelijk aanwezig. De focus op slechts één zintuig gaf rust én de bewustwording dat ik veel meer focus nodig heb voor mezelf.

Daarna gingen we over op de ademhalingsoefeningen.
Nou ben ik best thuis in de wereld van de ademhalingsoefeningen, maar ik had er nooit vier achter elkaar uitgeprobeerd.
Het verschil was enorm. Twee oefeningen, waarbij ik de mond moest gebruiken om in te ademen, vond ik ronduit vervelend.
Zodra ik mijn neus mocht gebruiken ging het al beter. In mijn geval omdat de lucht die binnenkomt dan al wat warmer is, wat prettiger aanvoelt. De ademhaling gaat ook veel dieper waardoor ontspanning ontstaat. Bij de mond ademhalingen raakte ik ronduit gejaagd.
Op het eind lukte het me zelfs om met afgeplakte mond te rennen. Iets wat ik normaal gesproken als benauwend zou ervaren.
Tevens deden we onderweg op een mooi plekje een korte meditatie met ook weer de focus op de neusademhaling, zodat ik de rest van mijn zondag in volledige zen modus door zou gaan brengen.

Resultaat

Het resultaat van deze Mindful Run try out is vooral dat ik nog enthousiaster ben geworden over mindfulnes.
Maar ook dat ik me enorm bewust ben geworden van wat ademhaling met je kan doen en wat het voor je gezondheid kan betekenen.
Ook het stukje focus was heel leerzaam en ook wel even een spiegel die werd voorgehouden.
Bewustwording dus.

Binnenkort start de vijfweekse cursus Mindful Walk bij WNDY sports en ik ben van de partij!
De lessen zullen nog uitgebreider op de onderwerpen ingaan waar ik nu al even van mocht proeven en eerlijk gezegd kan ik niet wachten!
Na deze les heb ik een heerlijke relaxte zondag doorgebracht waarbij ik de focus op rust kon vasthouden en nog lang kon nagenieten van het geleerde.

Dus woon je in de buurt van Lansingerland en voel je wel voor een cursus Mindful Walk of Mindful Run, geef je dan op bij Wendy en ervaar wat ik ook mocht ervaren.

 

2 Reactie's

Geef een reactie