moxa

03 feb Moxa lamp, weldaad voor je lijf

Wat is moxa

Moxa is een geneeskrachtig kruid. De therapie is gerelateerd aan acupunctuur. Met de warmte energie van moxa wordt de levensenergie in je lijf gestimuleerd. Aangezien ik geen warmte in mijn lijf heb die ik kan vasthouden, is moxa voor mij zeer geschikt. Het warmt mijn lijf langzaam maar zeker op.

In de meeste gevallen worden staafjes gebruikt die je aansteekt.
Maar ik kan je melden, dat stinkt!
Ik heb jaren gerookt en was blij dat ik daarvan af was. Na het gebruik van een moxa staaf weet ik weer waarom. Al mijn kleding is doordrenkt met een rookgeur, bah.

Dus ging ik op zoek naar een geurloos alternatief wat ook nog een beetje praktisch is in gebruik.
Voor mij werkt moxa namelijk om wat warmte in mijn lijf te creëren.
Niet iedereen kan er echter tegen, sommige mensen ervaren daadwerkelijk onrust door de moxa therapie. Het brandt namelijk langzaam maar heftig, er komt veel hitte bij vrij
Moxa wordt aanbevolen bij gebrek aan energie, chronische pijnen of slapeloosheid.
Blokkades worden doorbroken en lichaamsfuncties kunnen weer tot leven komen.

Moxa lamp

Tijdens mijn herhaaldelijke massage sessies bij een natuurgeneeskundige therapeut kreeg ik vaak een moxa lamp op mijn lijf gericht. Ter versterking van de energie die ze toch al door mijn lijf wilde laten stromen.
Bij mijn acupunctuur sessies kreeg ik vaak staafjes mee naar huis om mezelf te behandelen.
Maar omdat ik wel van het gemak ben, heb ik toch de lamp maar aangeschaft.

De lamp bevat een schijf met mineralen die moxa bevatten. Het is een langzaam werkende hitteschijf die wel een enorme warmte creëert. En die warmte is een weldaad voor je lijf. Slechts twintig minuutjes per keer richten op de gebieden waar jij last van hebt. Het voordeel van de lamp is dat je hem kunt gebruiken als je gewoon achter je bureau aan het werk bent, maar ook als je even rustig wilt liggen.

Waarom gebruik ik het?

Zoals wellicht bekend is mijn lijf niet geheel goed gecirculeerd. Door de enorme kou die zich soms in mijn lichaam manifesteert, krijg ik last van onderkoelingsverschijnselen en daarvoor hoeft het niet eens onder nul te zijn.
Om mezelf meer te verwarmen waren er verschillende opties, de moxa staafjes, een voetenbad met sechuan pepers of de moxa lamp.
De staafjes waren niet geschikt voor mij vanwege de geur en het is nogal lastig om jezelf op je rug te verwarmen. En daar zit precies het punt waar mijn warmte ontsnapt. Het voetenbad kan zeker werken, maar ik zie mezelf niet regelmatig in een badje zitten. Te bewerkelijk en niet iets wat je even tussendoor kunt inzetten.
De lamp daarentegen wel. Die richt je op je (ontblote) rug terwijl je aan het lezen, werken of ontspannen bent. Hij is in allerlei standen te richten dus gemakkelijk in het gebruik.

Wanneer niet

In een aantal gevallen is het niet aan te raden de moxa lamp te gebruiken.
Het gaat dan om :

 • Hoge koorts
 • Mensen met een hoge hartslag
 • Bij mensen met een hoge bloeddruk
 • Extreme vermoeidheid
 • Tijdens zwangerschap
 • Na het gebruik van alcohol
 • Als je roodheid op je huid ervaart die niet door de moxa ontstaan is.

Hoe voelt het?

In het begin voelde ik niets van de moxa lamp en moest ik hem wel erg dicht op mijn lichaam richten. Dan moet je wel je huid goed in de gaten houden, want verbranding ligt op de loer!
Mijn lijf is echter zo koud van binnen dat ik wat meer warmte nodig heb dan een ander. Maar nu, na een sessie of vier, merk ik dat ik de lamp meer op afstand moet zetten. Er trekt een weldadige warmte door mijn lijf die ook langer vastgehouden wordt.
De ervaring van warme voeten gedurende langere tijd is heerlijk! Mijn bovenbenen zijn standaard het meest koud. Vooral als ik ’s avonds het laatste rondje met de hond gelopen heb.
Ook daar zit nu echter verbetering in. Ze zijn wel koud, maar niet meer zo extreem.
Verder zorgt regelmatig gebruik van moxa ervoor dat je beter slaapt en ook dat begin ik te merken. Al met al ben ik heel blij met mijn nieuwe lamp!

2 Reactie's
 • marijke
  Geplaatst op 19:14h, 13 december Beantwoorden

  Hoi Winnifred,

  Ik heb fijne ervaringen met moxatherapie en de moxalamp bij mijn acupunctuurbehandelaar en ik overweeg een lamp thuis aan te schaffen, Wat zijn punten waar ik op moet letten bij het aanschaffen van zo’n lamp? De verscheidenheid is groot en aantal aanbieders ook:)…

  • Winnifred
   Geplaatst op 17:22h, 14 december Beantwoorden

   Hoi Marijke,

   Zelf heb ik de leverancier genomen die mijn acupuncturist ook heeft. Omdat ik dan zeker wist dat het een goede lamp zou zijn. Die mensen hebben er tenslotte meer verstand van dan wij. Wie de leverancier was kan ik niet terug halen, maar jouw acupuncturist weet ook vast raad 🙂

Geef een reactie