onweer

25 jul Onweer, het blijft een bijzonder fenomeen

Onweer

Onweer, een prachtig natuurverschijnsel vind ik het.
Waar de één er heel onrustig van wordt, word ik er enorm door gefascineerd.
Niet alleen door de fantastische wolkenluchten die ermee gepaard gaan, maar ook de atmosfeer die er door veranderd.
Er hangt toch iets in de lucht wat anders voelt dan anders.

Het effect van onweer?

Er wordt gezegd dat je soep bederft tijdens een onweersbui.
Zelf heb ik dat nooit gemerkt, maar ik hoor het met regelmaat door mensen genoemd worden.
Een ander effect is onrustige huisdieren, waarschijnlijk door de elektrisch geladen lucht.
Wat ik niet wist is dat door de elektrische geladen lucht, de haartjes op je  armen overeind kunnen gaan staan. Als dat gebeurt, is de kans op blikseminslag in je directe omgeving heel groot. Gelukkig zijn mijn haartjes nooit overeind gaan staan, maar ik wist ook niet dat dat een voorteken kan zijn.
Wat bij mij wel gebeurt, is dat mijn gewrichten in mijn hand pijn gaan doen. Voor mij een teken van sneeuw en naderend onweer.
Feitelijk ben ik gewoon een soort weerstationnetje.

Maatregelen

Vroeger moest ik altijd uit de buurt van de ramen blijven tijdens een onweersbui.
Lastig voor iemand als ik, want ik wilde het juist zien. Uren kon ik voor het raam zitten om naar het schouwspel van bliksemschichten te kijken.
Dat heb ik nu nog steeds. Ook als er een grote donderwolk aan komt drijven, vind ik het fantastisch om hem te volgen. De verandering en de groei ervan te zien. Toch blijf ik nog altijd op veilige afstand van het raam.
Ook de stekkers werden vroeger altijd uit de stopcontacten getrokken ter bescherming tegen blikseminslag.
En ook nu, als ik thuis ben, haal ik telefoon- en computerstekkers echt wel even uit het stopcontact.
Het zal allemaal best beter beveiligd zijn dan vroeger, maar je weet toch maar nooit.
Buiten zijn met onweer is in mijn beleving nooit een goed idee. Ik zal dan ook niet snel op de fiets naar mijn werk gaan als er onweer voorspelt is. De route door open gebied en  hoge metalen bruggen is dan niet echt aanlokkelijk.

Dus hoe mooi ik onweer ook vind, ik ben wel degelijk voorzichtig.
Want het blijft een onvoorspelbaar natuurfenomeen.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie