stijve gewrichten

02 jun Stijve gewrichten#overgangsblog

Stijve gewrichten

Stijve gewrichten in de ochtend. Lang heb ik daar last van gehad totdat ik mijn voeding volledig omgooide.
Ik stopte met het gebruik van zuivel én soja(echt een boosdoener voor gewrichtspijn) en de klachten verdwenen vrij snel. Eet ik wel een keer iets met deze producten, dan voel ik dat meteen. Pijn in handen en knieën en last van stijfheid. Gewoon een no go dus.

Totdat ik de afgelopen periode steeds vaker wakker werd met pijn in mijn rug en last had van stijve gewrichten.
Dat ik richting de overgang ga weet ik inmiddels wel en daar maak me niet zo’n zorgen om.
Maar ik had me niet gerealiseerd dat dit ook een overgangsklacht zou kunnen zijn.
Toevallig stuitte ik op een artikel hierover waarin uitgebreid beschreven stond dat je hier last van kunt krijgen. Waarschijnlijk heb ik dit al veel vaker gelezen, maar tot nu toe gewoon geblokt. Want wat je niet weet, dat is er niet. Toch?

Wat te doen?

Wat te doen bij stijve gewrichten. Het is heel simpel. Bewegen dus.
Maar dat doe ik al zoveel. In mijn geval word het dan nog meer bewegen. Langzaamaan realiseerde ik me dat ik zoveel beweeg, juist omdat ik anders altijd dat stijve gevoel in mijn lijf heb. Zodra ik dat voel ga ik bewegen.

Gelukkig heb ik geen zittend beroep. En het schrijven wat ik doe, doe ik altijd al in etappes. Nooit langer dan een uur achter elkaar. Want dan krijg ik last van….juist, je raadt het al….stijve gewrichten.
Onbewust deed ik altijd al het juiste. Nu zal ik niet altijd al in de overgang geweest zijn, maar de laatste jaren ben ik inderdaad nog veel meer gaan bewegen.

Dus heb je als veertig plussende vrouw (sommigen denken nog steeds dat het pas na vijftig begint, maar no way, het is er vaak echt al eerder) last van stijve gewrichtsklachten, sla dan maar gauw aan het bewegen.
Voorkomen is beter dan genezen immers. Helemaal verhelpen lukt waarschijnlijk niet, maar klachten verminderen is alleen maar goed.

Waarom bewegen

Als je niet gaat bewegen, en die keuze ligt natuurlijk helemaal bij jezelf, dan kun je meer klachten ontwikkelen.
Klachten van stijve gewrichten worden versterkt door passiviteit. Het gevolg is namelijk dat je nog stijver wordt, dat je spieren inactief zijn en dus ook de klappen van de zweep niet op kunnen vangen. Je krijgt alleen maar meer last.
Botontkalking ligt daarbij ook nog eens op de loer, ook iets waar bewegen tegen helpt.
Wat bij mij ook nog eens een extra motivator is, is dat ik nu door extra te bewegen wat kilo’s kwijtraak. Want er komen er geheid een aantal bij zodra die overgang echt volledig een feit is…

Meer weten over de overgang, kijk of bestel hier het programma Overwin je overgang.

Geen reactie's

Geef een reactie