overgangspraat

12 mei Overgangspraat

Overgangspraat

Overgangspraat, dat vind ik belangrijk. Daarom schreef ik al eerder over de overgang.
Gewoon omdat ik het een onderwerp vind wat belangrijk is. Níet om het continu over te hebben, maar wel om het bespreekbaar te maken.
Dat taboe vind ik echt een beetje onzin. Alle vrouwen krijgen er in meer of mindere mate mee te maken. Sommigen hebben er echt ontzettend veel last van, dus waarom blijft het zo’n geheim onderwerp?
Het is net zo normaal als menstruatie waar mensen vaak ook een beetje geheimzinnig over doen.
Open een eerlijk, daar pleit ik voor. Zodat iedereen weet hoe het er voor staat en ze af en toe even rekening met je kunnen houden.

Vergeetachtigheid

Eenmaal voor of in de overgang kun je vergeetachtig worden.
Zwaar irritant, kan ik je inmiddels melden. Want je doet er echt helemaal niets aan. Het enige wat je kunt doen is reminders opschrijven voor jezelf. En dan nog kunnen er een hoop zaken mis gaan, omdat je nou eenmaal niet opschrijft waar je bijvoorbeeld je sleutels laat. Die laat je in principe ook gewoon achter op dezelfde plek als altijd. Maar ja, in de overgang werkt dat net een beetje anders.
En natuurlijk is het dan supergrappig voor onze jongere soortgenoten om te roepen dat we in de overgang zijn. Maar ja, zij mogen nog en wij zijn er dan al vanaf.

Je kunt het gaan ontkennen, maar serieus, als je dingen gaat doen die iedereen ziet, dan kun je er echt niet meer omheen.
En waarom zou je ook. Die overgang is echt heel normaal, dus kun je het maar beter accepteren. Ook die vergeetachtigheid.
Zelf kan ik er wel om lachen. Mezelf niet al te serieus nemen daarin, want dan maak je jezelf gek.
Deze periode wordt al moeilijk genoeg, dus relax, of doe een poging daartoe. En dus daag ik soms uit tot overgangspraat, omdat het er nou eenmaal bij hoort.

De uitdaging

Lichamelijke klachten horen bij de overgangsperiode. Ook zeer irritant en niet allemaal te voorkomen.
Hoe meer je er bij stilstaat, hoe meer last je er van hebt.
De uitdaging voor nu is dan ook om lichter te leven, om te relativeren, jezelf niet te serieus te nemen en de dingen te doen waar je je prettig bij voelt.
De overgang is al lastig genoeg, laat dan de dingen er om heen vooral leuk zijn.
Dus geniet, let op je lijf, doe wat nodig is om het te versterken en hou het positief.

Makkelijk praten zul je denken, mrs. positivo met je overgangspraat. Maar ook ik heb dat moeten leren. En nu ik eindelijk goed in mijn vel zit na onzekere jaren die we allemaal hebben als twintiger en dertiger, ben ik toch vooral niet van plan dat gevoel te laten verpesten.
Blij ei, dat is mijn nieuwe ik en dat wil ik blijven. Dat zal heus niet elke dag lukken, zeker niet als de hormonen op gaan spelen. Maar het is wel mijn doel, zoals genieten mijn levensmotto is.

Hoe word je positief

Positief zijn is iets wat je kunt leren. Ook ik was altijd wat negatief ingesteld, zag liever de beren op de weg. Maar dat kun je afleren. Door dingen te doen waar je blij van word, die je zelfvertrouwen geven omdat je het blijkt te kunnen. Gek genoeg werkte voor mij het niet finishen tijdens een marathon heel goed.
Omdat ik op dat moment ineens kon zien van waar ik gekomen was, wat ik bereikt had en wat ik allemaal heel goed had gedaan. Ja en dan doe je ook wel eens wat fout. Leermomentje. Geen falen, maar leermomentjes. Dat is hoe ik het graag zie en wat mij helpt om positief in het leven te staan. Het is geen act, het is hoe ik het echt voel en dat maakt me blij.

Oh en vooral geen appels met peren vergelijken. Jij bent jij, met jouw proces en je bent dus niet de buurvrouw die in een ander proces zit.
Fuck die overgang, doe wat goed voelt, doe af en toe iets wat eigenlijk niet goed voelt, maar stiekem toch wel en zorg voor je lijf en luister er vooral naar! En práát erover. Gewoon een paar minuutjes overgangspraat. Er zijn zoveel vrouwen die het zelfde doormaken of hebben doorgemaakt en wie weet zit daar net die ene gouden tip bij die voor jou werkt.
Maak er gebruik van!





Geen reactie's

Geef een reactie