positief

15 mei Positief, is dat een mindset?

Positief

‘Wat ben je toch altijd positief’, is iets wat ik met enige regelmaat te horen krijg.
Eigenlijk vind ik dat een overbodige opmerking, omdat het voor mij zo normaal is op die manier te denken en te leven.
Maar doordat het vaak wordt benoemd is het blijkbaar dus toch niet zo vanzelfsprekend als ik soms denk.
Of zo makkelijk als ik soms denk.
Dat is het voor mij ook heus niet altijd geweest, maar op de één of andere manier is het me gelukt.
Hoe, eigenlijk heb ik geen idee. Wat ik wel weet is dat ik liever functioneer als ‘blij ei’ zoals ik het zelf vaak noem, dan als donderwolkje, zoals ik vroeger vaak genoemd werd.
Als je reageert als blij ei word je omgeving namelijk ook sneller positief. Je oogst tenslotte wat je zaait en dan kies ik voor een positieve oogst graag.
Dat het niet zo vanzelfsprekend is, dát realiseer ik me ook ter degen.

Mindset

Mindset, een heel populair woord de laatste tijd.
Uiteindelijk is het gewoon je manier van denken en daar iets niets nieuws aan, die heb je nou eenmaal.
En iedereen doet dat op eigen wijze. Dat je een mindset kunt beïnvloeden is mij inmiddels wel duidelijk.
In het begin voelt dat geforceerd, ‘ben ik dit echt?’
Maar op een gegeven moment kun je een jezelf een mindset eigen maken. Als het je lukt je manier van denken te veranderen. In mijn geval van onzeker naar positief.

Of daar een gebruiksaanwijzing voor is wordt me vaak gevraagd.
‘Hoe doe je dat?’
Tja, ik geloof niet in een gebruiksaanwijzing die voor iedereen werkt. Ik kan je dus ook niet vertellen hoe je iets moet doen. Een ieder reageert tenslotte anders.
En van ‘het concert des levens krijgt niemand een program’ is een treffende wijsheid die ik vroeger vaak hoorde en inmiddels goed begrijp.
Het loopt zoals het voor jou kan lopen, misschien zelfs wel moet lopen.
Maar je kunt jezelf oefenen in positieve gedachten, daar begint het mee. Bedenk elke dag waar je dankbaar voor was deze dag, wat er leuk was en wat goed ging. Dan eindigt je dag een stuk relaxter dan wanneer je stil blijft staan bij wat niet goed ging, niet leuk was.

Waar een wil is, is een weg

Als je zelf graag positief in het leven wil staan, dan geloof ik dat dat kan.
Daar moet je alleen zelf wel hard aan werken. Ik geloof niet dat het je zomaar overkomt. En enkeling daar gelaten die als blij ei geboren wordt.
Ik geloof ook niet dat je alleen maar positief in het leven kunt staan als je een positief leven achter de rug hebt zonder grote, zware verliezen.
Er zijn ook mensen die negatief in het leven staan zonder dat ze iets ergs hebben meegemaakt. Dat is toch weer je eigen mindset.

Het is de manier waarop je ernaar kijkt. Vaak benoem ik dat ik een heel goed leven heb. Waarop andere mensen mij dan wijzen op bijvoorbeeld mijn allergieën/ intoleranties. ‘Hoe kun je daarmee leven?’
Tja, het is zoals het is en als ik er niet mee kan leven, wordt het één grote struggle, toch? Dus ik kan gaan treuren om dat gebakje dat ik niet kan eten, maar daar schiet ik voor mezelf niets mee op. En wat is nou een gebakje? Geen drama voor mij in ieder geval, ook het gemis van dat patatje en die chips heb ik niet meer. Zonde van mijn tijd en energie. Die steek ik liever in de dingen die wél goed gaan.

En wanneer ik begonnen ben met die manier van denken en van leven, durf ik zelf ook niet zo goed te zeggen.
Het is voor mij echter wel een feit dat ik niet mijn hele leven stil wil blijven staan bij dingen die niet goed gaan. Ik wil écht leven en dat doe ik door te genieten van dingen die leuk zijn, die lukken.
Er zijn ook een hoop dingen niet gelukt, niet goed gegaan. Maar dat is geweest en ik kijk vooruit. Misschien dat ik juist daardoor zo denk. Ik heb geen idee.
Het voelt in ieder geval een stuk prettiger om op te staan met een positief gevoel en een glimlach op mijn gezicht dan als een onweersbui.
En ja, ook ik heb daar soms echt eerst een liter koffie voor nodig!

Geen reactie's

Geef een reactie