tempeh

09 sep recept met tempeh

Tempeh

Tempeh wordt gemaakt van sojabonen en vervolgens verrijkt met een schimmelsoort.
Het is een goede vleesvervanger en op de juiste manier bereid één van mijn favoriete voedingsmiddelen.
Teveel soja is voor mijn lichaam echter niet goed, dus beperk ik mijn gebruik van tempeh.
Maar als ik het dan heb, dan moet het ook wel in een lekker recept verwerkt worden!
En dat is wederom gelukt.

Ingrediënten

  • Bloemkoolrijst (kant en klaar bij de AH)
  • gekookt ei
  • selderij
  • tempeh
  • tauge
  • gele currypaste (of groene of rode)
  • sperzieboontjes

Bereiding

Tempeh op zichzelf heeft niet zoveel smaak. In een gerecht neemt het heel gemakkelijk de smaak van de andere voedingsmiddelen aan.
Daarom is het belangrijk de tempeh te marineren, het liefst de avond van te voren, zodat de smaken er goed intrekken.
Dat marineren doe ik met ketjap, sambal en olijfolie. De verhouding is vooral naar wat je zelf lekker vind.

Verhit de olie eerst heel goed, voordat je de tempeh gaat bakken.
Het bakken van de tempeh vind ik altijd een kunst. Je moet de temperatuur zo doseren dat het niet verbrand, maar wel knapperig wordt.
Te zachte tempeh in een gerecht is simpelweg niet lekker.  Daar ligt je uitdaging dus.
Breng de tempeh op de smaak die jij lekker vindt, dat is namelijk voor iedereen verschillend.

De gele currypaste roerbak je even en voeg vervolgens de sperzieboontjes toe. Roerbak het vijf minuutjes en voeg de bloemkoolrijst toe en roerbak nog een of twee minuutjes.
Kook een eitje. Was de taugé en overgiet deze met kokend water.
Was en knip de selderij.

Het enige wat je nu nog nodig hebt is een schaaltje.
Verdeel de knapperige groentencurry door elkaar over de bodem.
Daaroverheen de blaadjes selderij voor die specifieke smaak en de taugé.
De roergebakken tempeh strooi je er overheen.
Pel je gekookte eitje, snij deze in tweeën en leg beide helften op je gerecht om het af te maken.

Eet smakelijk!

 

 

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie