Ondernemen, lees dan Road to Freedom

10 jan Als ondernemer lees ik Road to Freedom

Ondernemer

Niet iedereen weet dat ik parttime ondernemer ben.
Eigenlijk noem ik mezelf meestal freelancer, maar ik moet toegeven dat ik ondernemen ook steeds leuker ga vinden.
Een goede voorbereiding vind ik daarbij het halve werk, aangezien ik niet uit een ondernemersnest kom.
Vrijwel alles is dan nog nieuw en ook best spannend.
Voor mij is de juiste manier om me in zaken te verdiepen, er simpelweg over te lezen.
En inmiddels staat er al een aardig rijtje boeken op mijn boekenplank over ondernemen.
Toevallig stuitte ik op LinkedIn op het boek van Karel Emck, iemand die zijn sporen in ondernemersland al ruim heeft verdiend.

Road to Freedom

Road to Freedom is geschreven door Karel Emck en voortgekomen uit het lezen van het boek The 4-Hour workweek van Timothy Ferris.
Wat mij triggerde is dat Karel Emck zijn boek aanbood voor enkel de verzendkosten. Slim, want dat verlaagt de drempel tot beslissen enorm en waarschijnlijk verkoopt hij op die manier veel meer dan als hij het voor de gebruikelijke prijs verkoopt. We leven immers toch in Nederland….
Nog slimmer is, dat Karel de link aanbiedt aan zijn lezers om te publiceren. Nog meer verkoop voor hem en degene die de link publiceert, verdient hier ook wat aan. Een mooi voorbeeld van internetmarketing.
Het boek is geen klassiek zelfhulpboek, maar beschrijft de voorbereidingen van Karel die hij moet doen om uiteindelijk tot die 4-urige werkweek te komen. Hij maakt een rondreis door Amerika, beschrijft zijn reis en de ervaring om op deze manier te werken.
Voor mij als ondernemer is dat helemaal geen droom, maar de manier waarop hij denkt vind ik wel heel interessant om te lezen.

Lessen

Allereerst geeft Karel Emck een duidelijke les in time management. Eentje waar ik zeker wat aan heb.
Persoonlijk reageer ik meteen op elke mail die binnenkomt terwijl ik dan midden in een stuk zit wat ik aan het schrijven ben. Niet efficiënt en ook niet effectief, want ik dwaal van het ene naar het andere en aan het eind van de dag zit ik met losse eindjes. Het stukje time management wat Karel toepast, heb ik voor mezelf als ondernemer maar meteen ingevoerd. Mail op afgebakende tijden, Facebook alleen in vrije tijd en verder hard werken aan mijn onderneming zonder afleiding.
Karel geeft aan dat je het beste alles kunt delegeren waar je niet goed in bent, dat is voor een freelancer wat lastig, maar als bedrijf is dat een goede tip. Alles wat goedkoper kan dan wanneer je er zelf uren tijd aan besteedt kan ook een enorme kostenbesparing opleveren. Iets wat ik voor de toekomst in mijn achterhoofd hou. Ook het automatiseren van alles waar herhaling in zit scheelt enorm veel tijd.
Kortom, het boek staat vol met leerzame tips die ik niet allemaal kan toepassen, maar waardoor je zeker wel kritischer leert te kijken naar de eigen werkzaamheden.

Uiteindelijk inzicht

Het uiteindelijke inzicht wat Karel Emck leerde, vond ik heel grappig, omdat ik het gaandeweg het boek al voelde aankomen.
Voor mij zou dat namelijk precies hetzelfde werken.
Wat Karel ontdekte is dat het helemaal niet zo leuk is om altijd maar te kunnen doen wat je zelf wilt. Niet te hoeven werken, maar ’s ochtends gewoon doelloos aan de dag te beginnen. Want doelloosheid is de bron van verveling. Iedereen heeft een doel nodig in zijn leven, anders wordt het uitzichtloos.
Het is wel mooi om je bedrijf zo in te kunnen richten dat je zoveel mogelijk kunt doen wat je zelf wilt. Of om je naast je bedrijf te richten op andere dingen die je óók wilt ontwikkelen.
En dat is voor mij meteen het mooie van het ondernemerschap.
De vrijheid om de dingen te doen op jouw manier, binnen jouw mogelijkheden.

Benieuwd naar het hele verhaal?

De link naar om het boek te bestellen vind je hier.

1Reactie
  • Christina
    Geplaatst op 09:23h, 26 januari Beantwoorden

    Tnx voor de tip Winnifred! 😉

Geef een reactie