15 mei Roken ? Nee!

In het kader van de lobby om de jeugd van nu te beschermen tegen roken, wil ik hier graag een blog aan wijden.

Elk jaar op 1 mei heb ik namelijk een jubileum te vieren.
Een jubileum waar ik nog steeds trots op ben, maar wat ik bij tijd en wijlen ook nog steeds heel lastig vind.
Inmiddels mag ik vieren dat ik veertien jaar gestopt ben met roken.

Op mijn zeventiende begon ik met roken, onder groepsdruk zoals vrij gebruikelijk.
Iedereen deed het en nieuwsgierige ikke probeerde het dus ook.
Nog steeds vraag ik me af waarom je met iets doorgaat waar je je de eerste keer zo niet lekker van voelt !
Draaierigheid en misselijkheid, nee ik vond het echt geen feestje, maar interessant vond ik het dan weer wel, dus hup een pakje sigaretten gekocht en langzamerhand raakte ik verslaafd.

De eerste jaren viel mijn verslaving heel erg mee, ik rookte eigenlijk alleen in het gezelschap van vrienden en op de sportclub, tja toen mocht dat nog. Tussen de wedstrijden door even een peukie en dan weer vrolijk verder sporten. Idioot als ik er nu over nadenk !
Op feestjes rookte je wat meer, maar de avondjes thuis weer helemaal niet dus ik vond het allemaal wel prima en niet zorgwekkend.

Toen ging ik op mezelf en werd het roken allengs meer.
Mijn eerste keerpunt kwam toen ik op mijn werk in een kindertehuis buiten ging staan om een sigaretje te roken en de kinderen die binnen speelden op die manier in de gaten hield. Langzaam sloop er iets in mijn bewustzijn dat dat niet in de haak was en ik begon me steeds bezwaarder te voelen. Dat was mijn eerste poging tot stoppen die ik een aantal jaar heb weten vol te houden.

Tijdens een andere baan, jaren later, maakte ik een nogal heftige avond mee. Toevallig kwam er een collega langs om te ondersteunen en na de crisis stak ze rustig een sigaretje op om te ont stressen.
En op dat moment kon ik me niet meer beheersen en vroeg haar er ook een, zo dom !
Ondanks de weerstand in mijn omgeving, begon ik toch weer met die maffe verslaving.
Eerst alleen op het werk, totdat ik merkte eerder er naar toe te gaan en later weg te gaan, dus toen toch maar thuis, maar dan niet binnen.
In de winter buiten staan vond ik eigenlijk echt niet nodig dus gewoon weer binnen roken en daar ga je weer. Je wilt het niet, maar het gebeurt gewoon.
Avondje hier, avondje daar en er gingen hele pakken ,en soms zelfs meer, per dag doorheen.
Maar ik voelde me goed, liep hard en wandelde met de hond, dus ik was ervan overtuigd gezond bezig te zijn.

Bij mij kwam het keerpunt toen ik besloot op te schrijven wat ik kwijt was aan sigaretten.
Het bedrag zou ik niet meer weten, het was nog in het gulden tijdperk, maar ik schrok enorm.
En het ergste daarvan vind ik nu dat ik schrok van de kosten en niet van hoe slecht het is voor je gezondheid.
Acuut besloot ik Cold Turkey te stoppen en dat is me gelukt. Achteraf blijkt uit onderzoek dat dat ook de beste manier is om te stoppen, afbouwen werkt niet. Dat is ook mijn ervaring. Had ik het eerder geweten, was ik de eerste keer cold turkey gestopt in plaats van 10 sigaretten per dag, vervolgens 6, vervolgens 4, gek werd ik als de 4e op was en ik niet meer mocht terwijl de dag nog niet om was.
Voordat ik stopte eerst maar eens ingeschreven bij een sportschool, om het verslavingsspook niet toe te laten slaan als ik ’s avonds thuis was.
Nee, in de avond ging ik sporten.
Het eerste feestje was een hel, iedereen rookt en je hebt geen idee waar je je handen moet laten en wat je moet doen.
Gelukkig hield ik het vol met behulp van mijn omgeving.

Inmiddels zit ik aan de puffers vanwege benauwdheid. Komt het door het roken?
Geen idee, maar bevorderlijk zal het niet geweest zijn.
Het is wel een flinke stok achter de deur om er gewoon nooit meer aan te beginnen, want geloof mij, nog steeds heb ik regelmatig trek in een sigaret en ik weet dat je op een zwak moment, als het even tegen zit, je heel makkelijk weer naar zo’n stinkstok kunt grijpen,

De lobby die er nu is om roken met kinderen in de auto te verbieden, daar sta ik helemaal achter !
In mijn tijd werd het gelukkig al meer tendens dat je niet rookte bij zwangere vrouwen in de buurt en ook niet meer waar kinderen bij waren.
Maar nu nog steeds beginnen er 100 kinderen per dag met roken ! Ik schrok van dat cijfer, want ik ken echt niet heel veel rokers meer. Er sterven twintigduizend rokers per jaar in Nederland en nog eens duizenden door mee roken. Ongelofelijk dat we het dan toch blijven doen, en dat zeg ik terwijl ik ook tijden heb gehad dat ik de ene sigaret met de andere aanstak.

Het verhaal dat de tabaksindustrie je verslaafd maakt, tja…..uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor die eerste sigaret die je opsteekt.
Maar de tabaksindustrie mag absoluut stoppen met reclame maken en de kinderen van nu moeten beschermd worden tegen deze ongezonde gewoonte.
En kan de snoepindustrie dan ook alstublieft stoppen met reclame maken, want ook dat gaat het sterftecijfer omhoog duwen voor de jeugd van nu !

Dus mensen, begin er gewoon niet aan, want je vecht tegen een levenslange drang die verschrikkelijk ongezond is en niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving!

Voor meer informatie en tips over dit onderwerp, kijk op www.ikstopmetroken.com

4 Reactie's
 • Mariël Verwaal
  Geplaatst op 18:50h, 15 mei Beantwoorden

  Mooi stuk en sta ik volledig achter!!
  Mochten mensen aan het googlen zijn kijk dan ook eens op http://www.rookvrijegeneratie.nl/help-mee#landelijke-organisatie
  Hoe meer bewustzijn hoe beter 😉

  • Winnifred
   Geplaatst op 19:07h, 15 mei Beantwoorden

   Bedankt voor je reactie ! Het stuk staat ook op Fb om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Delen mag 😉

 • sunny mama
  Geplaatst op 06:55h, 16 mei Beantwoorden

  Rokende volwassenen in zo’n benauwde ruimte als een auto, dat is inderdaad heel vervelend voor de kinderen. Wel knap hoor, dat je inmiddels al 14 jaar niet meer rookt. Als ik het goed begrijp, zeg je dat de verslaving altijd blijft bestaan, hoelang je ook gestopt bent. Maar ik denk dat dit individueel verschillend is, want ik hoor ook van mensen die jaren geleden stopten met roken dat ze nooit meer aan een sigaret denken.

  • Winnifred
   Geplaatst op 11:07h, 16 mei Beantwoorden

   Ik hoop dat dat zo werkt voor velen, bij mij en een hoop anderen helaas niet. Bewustwording scheelt echter een hoop.

Geef een reactie