Rotterdam

22 mei Rotterdam en zijn pareltjes

Rotterdam

Rotterdam, mijn geboortestad, de stad die ik nooit en te nimmer zou verlaten. Inmiddels weet ik dat het leven soms anders loopt. Ik verhuisde op mijn 21ste uit Rotterdam, zelfs uit Zuid Holland.
Miste hierdoor de bouw van de Erasmusbrug en vele andere iconen. Inmiddels ben ik al weer jaren in de buurt en verovert de stad nog meer dan vroeger mijn hart.

Het is nog steeds de stad in opbouw. De stad die opklimt na de verwoestende bombardementen in 1944.
De stad die nu zelfs een eigen Lonely Planet heeft! En misschien zelfs het Eurovisie Songfestival volgend jaar!

Rotterdam, het is al 44 jaar mijn stad en nog steeds ontdek ik elke keer iets nieuws.
Misschien ook doordat ik er niet dagelijks kom, maar ook omdat het teveel heeft om op te noemen.

De Opbouwrun

Zo deed ik mee met de Opbouwrun van de Rotterdam Running Crew.
Een gratis loop door de gebouwen die allemaal te maken hebben met de wederopbouw van Rotterdam. Gebouwen die ik niet kende, zelfs nog nooit gezien had! Het was een geweldige ervaring om de stad op deze, nieuwe manier te ontdekken.
Nog leuker was het dat toeristen ons massaal begonnen aan te moedigen. Waarschijnlijk denkend dat het de marathon was.


Want ook dát was zo’n geweldige ervaring, de Rotterdamse Marathon!
De start onderaan die iconische brug staat in mijn geheugen gegrift als kippenvel moment. Zelfs als je geen fan bent van Lee Towers, krijg je op het moment dat hij gaat zingen sowieso kippenvel.
En als je op Rotterdam Zuid rent, op plaatsen waar je normaal nooit komt en mensen je en masse aanmoedigen, dan ben je gewoon trots op je stad en zijn inwoners.

De bezienswaardigheden, maar kijk ook juist daarbuiten

De bezienswaardigheden nemen nog steeds in aantal toe. De Markthal was de laatste jaren natuurlijk al booming, maar neem ook een gebouw als De Rotterdam. Majestueus rijst het boven het water uit, als herkenningsbaken tot in de verre omtrek. Zelfs vanaf mijn huis, zo’n veertien kilometer verder op kan ik hem met helder weer zien shinen.

Daarbuiten staan ook enorm mooie, historische gebouwen.
Vaak loop je er langs zonder er erg in te hebben.
Door mijn opdrachten als schrijver heb ik tegenwoordig veelvuldig de mogelijkheid dat soort panden van binnen te mogen zien.
Oud en verwilderd, maar nog steeds van een historische allure en veelal met fantastische vergezichten.

Zo kwam ik onlangs terecht bij Op het Dak op de Schiekade. Een onooglijk gebouw waar we zouden gaan lunchen. De moed zakte al in mijn schoenen.
Totdat ik op het dak stond, het uitzicht zag, de zelfvoorzienende moestuin en het heerlijke eten proefde. Een pareltje! En ik weet zeker dat nog maar weinig mensen het kennen.
Dus ga ook eens op ontdekkingsreis in Rotterdam en er zal een wereld voor je opengaan.

Nieuwe routes

Terwijl ik deze blog aan het schrijven was, stuitte ik per toeval ook op een nieuwe app. Rotterdam Routes.
Het leuke aan deze app is dat het wandelroutes door de stad bevat. Ingericht per thema.
Uiteraard moest ik de ‘natuurlijk Rotterdam’ eens uitproberen, een route die leidt langs groene plekken in de stad, maar ook historische panden en musea.
Een aanrader voor wie de stad eens anders wil bekijken! De app maakt gebruik van een gids die je bij praat over alle bezienswaardigheden op je route. Je leert en ziet weer eens wat anders, ik vond het in ieder geval ontzettend leuk om te doen en ga er zeker nog een paar uitproberen.Geen reactie's

Geef een reactie