schrijf

02 aug Schrijf het uit je lijf

Schrijf!

Schrijf, dat is mijn oplossing voor veel problemen.
Dan moet je natuurlijk wel een beetje van schrijven houden of in ieder geval weten wat je moet doen.
Zelf schrijf ik al vanaf het moment dat ik echt kón schrijven.
Hele verhalen typte ik op een ouderwetse typemachine en van dat lawaai kon de gehele buurt waarschijnlijk mee genieten.

Maar het was, en is, nou eenmaal waar ik blij van word. Het schrijven van verhalen, maar ook van blogs, om informatie te delen met mensen die daar misschien iets aan kunnen hebben.
Voor mij heeft het een doel. Mijn inspiratie ergens opslaan, maar ook mensen helpen met de zaken die ik deel.
Want er is altijd wel iemand die er iets aan kan hebben.

Schrijf het uit je lijf

Maar schrijven is voor heel veel dingen goed.
Mijn dag begint goed als ik eerst schrijf wat er op de planning staat. Daarmee maak ik mijn hoofd meteen al wat leger en ontstaat er overzicht over mijn dag. Het enige wat je hoeft te doen is af en toe even teruggrijpen naar wat je hebt opgeschreven.
Dus het biedt structuur.

Maar het helpt ook op een andere manier je hoofd leeg te maken.
Schrijf het uit je lijf is dan ook mijn devies. Want al schrijvend krijg je óf nieuwe inzichten óf meer rust, doordat je dingen van je afschrijft.
Sommigen noemen het journalen, een soort dagboek. Het is allemaal oké, als het je maar dient, hoe je het ook wilt noemen.

Persoonlijk schrijf ik en of het dan een dagboek is of gewoon een chaotisch velletje vol hersenspinsels, het helpt me orde aan te brengen in de chaos van ideeën en inspiratie. Of van zorgen die je op dat moment hebt, dat kan natuurlijk ook.
Je kunt jezelf helpen door een journal aan te schaffen. Sommigen zijn voorgedrukt met vragen. Dan beantwoord je per dag een vraag en hoef je niet te verzinnen wat je kunt schrijven.
Die vind ik altijd leuk om te doen, maar het dient je niet per se om orde te scheppen.
Het zijn tenslotte willekeurige vragen die niet altijd op jouw stemming van de dag van toepassing zijn.
Wel is het leuk om jaren later eens terug te lezen waar je je toen mee bezig hield.

In mijn geval schrijf ik op en in alles. Dertig verschillende notitieboekjes, elk voor een ander doel. Een voor mijn ochtendritueel, één voor onderweg, één voor inspiratie, één voor mijn onderneming en dan noteer ik ook nog duizend ideeën per week in mijn telefoon.
Eigenlijk heb ik gewoon een notitieboekjes tic en zoek ik altijd weer naar nieuwe, leuke exemplaren.

Hoe en wanneer?

Het hoe en wanneer is waarschijnlijk voor iedereen weer anders, omdat een ieder een ander dagritme en een andere energieflow heeft.
Mijn dag start met schrijven. Ik schrijf al mijn gedachten even van mij af. Soms slaat het ergens op en is het een soort dagboek van wat ik mee maak en soms is het gewoon van me afschrijven van nieuwe ideeën. Teruglezen doe ik niet zo vaak. Pas als een boekje vol is en ik hem op ga bergen.
Heel vaak kom ik er dan achter dat alles wat ik uitvoer, toen al ergens opgeschreven was. Dus ik schrijf het uit mijn lijf en toch blijft het onbewust hangen en doe ik er uiteindelijk iets mee. Grappig om te zien.

Als je net begint met van je af schrijven, kun je inspiratie zoeken op google. Er bestaan vele journal vragen die je misschien op weg helpen.
Anders kun je ook altijd nog my lovely notebook op Insta gaan volgen. Zij deelt elke dag een vraag die je hopelijk wat inzicht geeft waar je naar op zoek bent. Daarnaast verkoopt ze super leuke notitieboekjes!

Ben je een echte online werker, dan kun je natuurlijk op je laptop een bestand aanmaken.
Maar voor mij werkt schrijven met een pen op papier toch het beste.
Je zoekt een rustige plek zonder afleiding en begint gewoon. Je gedachten en je pen zorgen er wel voor dat er iets op papier komt.
Soms schrijf ik zo intuïtief dat ik achteraf verbaasd ben over de inzichten die ik heb opgeschreven. Gewoon doordat ik mijn gedachten mijn pen liet leiden en me er zelf niet mee bemoeide.
Ik geef toe, dat is heel moeilijk en overkomt ook mij niet zo heel vaak. Maar lekker is het zeker. Je raakt in een soort flow, noem het meditatie als je wilt en je bent even helemaal weg uit je hoofd.
Ik raad dan ook iedereen aan, schrijf!

En begin dan eens gewoon met de vraag : Waar ben ik dankbaar voor?
Je zult zien dat het je humeur ook nog eens positief beïnvloedt.

 

Geen reactie's

Geef een reactie