Terugblik

31 dec Terugblik en vooruitblik, wat gaan we doen?

Terugblik

Een terugblik op het afgelopen jaar, leert me dat het een positief jaar is geweest.
Nou vind ik over het algemeen mijn leven wel heel positief dus verbazingwekkend is dat niet.
Maar bij zo’n terugblik ga je toch altijd even na wat de goede momenten waren en wat de mindere momenten waren.
Het afgelopen jaar stond voor mij eigenlijk in het teken van buiten mijn comfortzone treden. Iets wat ik niet graag doe, maar wat soms gewoon nodig is om verder te komen. En dat geldt niet alleen voor mij, maar eigenlijk voor iedereen.
Buiten je comfortzone bereik je groei en groei heb je nodig in je leven. Stilstand is immers achteruitgang.
Het grappige is dat ik het nu ook steeds leuker ga vinden om dingen te doen die ik niet eerder deed. De spanning gaat er ook steeds meer van af. Zou dat gewenning zijn of gewoon de levensfase waarin je je bevindt? Dat je de wetenschap hebt dat het zonde van je tijd is om je druk te maken over dingen die misschien helemaal niet zo gaan lopen als jij het nu bedacht hebt.
Hoe dan ook, het was een comfortabel jaar, zo buiten mijn comfortzone.

Doelen

Al eerder schreef ik een blog over doelen/ goede voornemens , omdat dat nou eenmaal iets is wat je automatisch overdenkt aan het eind van het jaar.
In goede voornemens geloofde ik nooit, in doelen stellen wel.
Maar uiteindelijk is het toch allebei hetzelfde. Voornemens zijn alleen wat vrijblijvender en doelen pin je jezelf op vast.
Dus ik stel voortaan gewoon doelen, of ik heb intenties of toch een to do list….whatever….als het maar werkt, toch?
En werken deed het voor mij dit jaar. Was het omdat ik de doelen uitsprak? Of omdat ik ze steeds herhaalde voor mezelf? Of is mijn focus misschien onbewust verlegd?

Pas in augustus, na het lezen van Master your Mindset van Michael Pilzarczyk, begon ik aan mijn doelen.
Dat wil zeggen, ik maakte een lijst met dingen die ik voor het einde van het jaar bereikt wilde hebben. Ermee aan de slag gaan heb ik niet heel bewust gedaan, ik herhaalde ze alleen regelmatig voor mezelf.
Blijkbaar is dat dé manier voor mij, want de doelen die ik stelde, die heb ik allemaal behaald.

Bijvoorbeeld de Bruggenloop, ik bedacht in augustus dat ik dat per se dit jaar wilde doen. Ik haalde toen net de 5 km en moest in december dan 15 km kunnen lopen. Oké, door omstandigheden ging de loop zelf niet door, maar de 15 km haalde ik ruim. Mede daardoor behaalde ik het geplande gewichtsverlies ook ruim op tijd. En dat terwijl dat op mijn leeftijd heel lastig zou zijn……en ik heb er geen hap voor hoeven laten en geen drankje hoeven laten staan…kijk daar hou ik van.

Voor Typisch Winnifred, maar ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling had ik een aantal doelen gesteld en ook die ruimschoots behaald. Zonder dat ik er al te veel mee bezig was ontstonden er dingen op mijn pad waardoor ik er keihard mee aan de slag kon. Een terugblik die me zeer tevreden stemt.

 

Vooruitblik

En dus waag ik me nu al aan een kleine vooruitblik op komend jaar.
Eén onderwerp van mijn bucketlist staat al gepland, in januari zal ik voor het eerst van mijn leven op een paard stappen. Iets wat ik eigenlijk niet durf, maar wel altijd al heb willen doen.
Misschien wel een idee om elke maand iets te plannen wat buiten mijn comfortzone valt, de twaalf doelen van het komende jaar…..wie weet…..

Voor Typisch Winnifred heb ik ook volop plannen die ik in januari op een rijtje ga zetten om er daarna volop mee aan de slag te gaan.
Want groeien doe je buiten je comfort zone. Als er iets op je pad komt waarvan je weet dat het je groei bevordert, doe er dan iets mee. Het komt niet voor niets op je pad denk ik dan maar. Wil je niet groeien, doe er niets mee. Het is jouw keuze en jouw proces. Je hebt het zelf volledig in de hand.
Mijn keuze voor komend jaar is om er wél iets mee te doen en ik hoop eind 2018 weer enorm veel bereikt te hebben wat ik van te voren niet heb kunnen bedenken.

Ik wens jullie allen een fantastisch 2018 met veel ruimte voor groei en persoonlijke ontwikkeling!

 

Geen reactie's

Geef een reactie