Thuiswerken

10 jul Thuiswerken, de voor- en de nadelen

Thuiswerken

Voor Typisch Winnifred, mijn schrijfonderneming, werk ik altijd heerlijk vanuit huis.
Dat voelt een stuk minder als werken, ook omdat ik iets doe wat ik mijn hele leven al leuk vind.
Niet dat ik mijn baan in loondienst niet leuk vind, maar het zelf regelen en thuiswerken is toch ook echt prettig.
Met name de combi maakt het leuk, want als ik altijd vanuit huis zou werken, zou ik de contacten met anderen ook wel heel erg missen.
Maar tijdens de thuiswerkopdrachten kom ik ook veel op locatie om mensen te spreken, om dat vervolgens thuis op mijn gemak in mijn eigen tijd, uit te werken.

Nadelen

En dat brengt me meteen op de nadelen van het thuiswerken, want ja die zijn er wel degelijk.
Je bent namelijk nooit echt volledig aan het werk.
Altijd zie je vanuit je ooghoek wel iets wat ook nog even gedaan moet worden.
Mijn week bestaat uit drie dagen werken in loondienst en twee dagen voor mezelf. De weekenden reken ik niet mee, want zo lang het kan wil ik die als volledig vrij beschouwen. En dus moeten in de twee dagen thuis ook nog allerlei huishoudelijke- en boodschapjes gedaan worden.
Nooit heb ik een volledige thuiswerkdag met niets anders dan werk. Altijd ligt er wel een boodschapje, een tandartsenbezoek of iets anders wat nog gedaan moet worden.
Om maar niet te spreken van de was, het huis en de hond.
En waar op mijn werk mijn telefoon buiten bereik ligt, ligt hij hier naast me. Een continue stroom van afleiding dus.
Dus ben ik productief in die twee dagen? Niet zo productief als ik zou willen in ieder geval.

Voordelen

Gelukkig heeft het thuiswerken ook voordelen.
Met name voor de hond, want die is dan in ieder geval niet veel alleen.
De dag beginnen met een hardlooprondje voordat je aan het werk gaat is natuurlijk ook ontzettend lekker. Tenminste als je daar van houdt. Een andere vorm van beweging kan natuurlijk ook, maar het zorgt in ieder geval voor een frisse start. Waarbij ik het belangrijk vind dat al vroeg te doen, zodat je de ochtend nog voor je hebt.
En ja, die afspraken tussendoor kosten tijd, maar je hebt in ieder geval de mogelijkheid om dat even te doen. Je kunt heerlijk je eigen tijd indelen en zorgen dat alles af is en klaar staat wanneer dat nodig is.
Tussendoor een wasje vouwen of de hond uitlaten is ook eigenlijk een welkome pauze.
En het is helemaal geweldig als het mooi weer is en je lekker buiten kunt gaan zitten werken.

Strakke planning werkt het best

Gelukkig ben ik van de strakke planning waardoor ik aan het eind van de dag vaak toch nog een half uurtje over heb.
Vaak maak ik in het weekend al de planning met wat er de hele week gedaan moet worden. Afspraken voor het schrijven probeer ik met ruime tussenpozen te plannen, zodat ik eerst mijn aantekeningen uit kan werken, voordat ik naar de volgende klant ga. Dat werkt voor mij heel efficiënt. De ochtend gebruik ik voor alle broodnodige mails en tussen de middag heb ik een ruime pauze voor een wandeling met de hond.
Zo zie je maar, dat thuiswerken klinkt als onpraktisch, maar als je het goed indeelt en je je discipline vast kunt houden, dan is het gewoon heerlijk!
Je bent thuis, je besteedt je tijd nuttig, verdient er wat mee én je huishouden is op orde. Wat wil een mens nog meer?!


Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie