die leeftijd

20 jan U komt toch een beetje op die leeftijd hé

Die leeftijd

Die leeftijd, op een gegeven moment wordt het een dingetje.
Niet zozeer voor jezelf, maar wel voor anderen.
Voor mij is leeftijd enkel een getal, iets wat werkelijk niets zegt over de persoon. Mensen gaan op hogere leeftijd vaak prat op hun levenservaring, maar ook dat zegt mij niet zoveel.
Ieders leven loopt tenslotte anders.
Jonge mensen maken in hun korte leven soms al veel meer mee dan mensen die wat ouder zijn. Ik ken jonge mensen die veel hebben mee gemaakt en wat oudere mensen die nog niets van de wereld hebben meegekregen.
Qua fysiek werkt het al net zo. Je hebt vitale, gezonde zestigers, maar ook dertigers die kampen met fysieke klachten waardoor ze moeilijk kunnen functioneren.
Dus wat mij betreft blijft die leeftijd een nietszeggend getal.

Irritant

En toch wordt het naarmate je ouder bent best een beetje irritant.
Want waar je ook bent, er is altijd iemand die begint over je leeftijd.
Deze blog ontstond doordat iemand van ‘die leeftijd’ aan mij vroeg of ik dat ook merkte. Dat we dus langzaam op ‘die leeftijd’ aanbeland blijken te zijn.
En ik kon niets anders dan bevestigend antwoorden op haar vraag.

Dat jonge meiden op je werk dat doen is nog tot daar aan toe. Die zien je immers als de oudere wijze vrouw die haar moeder had kunnen zijn.
Dat voelt tenminste nog een beetje aandoenlijk.
Maar dat elke arts, fysiotherapeut of welke andere medische discipline dan ook het nodig vindt om elke keer ‘die leeftijd’ te benoemen is toch wel een tikje jammer.

Als je klachten hebt die vanaf je veertigste kunnen beginnen, dan wordt benoemd dat het heel logisch is dat je die klacht nu ervaart.
‘Want ja u bent immers toch een beetje op die leeftijd hé.’
Terwijl ik alle klachten die bij vijftig plus horen, al op mijn veertigste ervaar wat op zijn minst een beetje vroeg is. Maar blijkbaar is de standaard dat je vanaf veertig gaat roepen dat het de leeftijd is.

Verandert er dan niets?

Veertig is het nieuwe vijftig en vijftig is het nieuwe zestig wordt wel eens gezegd.
Maar in de benadering naar mensen van die leeftijd, verandert er nog niets.
Mensen worden ouder, blijven langer fit en vitaal en toch lijkt het alsof iedereen er van overtuigd is dat vanaf veertig de klad er in komt.
Gelukkig ben ik daar zelf helemaal niet van overtuigd en is deze blog ook geen klaagzang, maar meer een constatering van een lichtelijk irritant feit.
Als je er zelf voldoende aan doet, denk ik dat je de kracht van je leven best een beetje zelf in de hand kunt hebben.
Hoewel tegen lichamelijke klachten niet altijd iets te doen is natuurlijk, maar kijk dan vooral goed naar de dingen die je wel kunt doen om fit en krachtig te blijven.
Misschien dat dat stempel van ‘die leeftijd’ er dan ooit af gaat.


Geen reactie's

Geef een reactie