Voorjaar in de lucht

12 mrt Voorjaar in de lucht, tijd voor buiten activiteiten!

Voorjaar in de lucht

Voorjaar in de lucht! Ineens is het zover. De temperatuur loopt op, de weersvoorspellingen worden beter.
Het humeur van bijna iedereen slaat om. Dat mag ook wel na zo’n lange periode met nat, druilerig weer.
Misschien was de periode niet eens zo lang, maar het voelde lang en vervelend.
Nog steeds ben ik een wintermens, ik hou van kou, ijs en sneeuw.
En toch merk ook ik dat ik opknap van de eerste de beste dag die warmer en zonniger aanvoelt.
Het lijkt alsof er een rust over je neerdaalt. Een rust die er eerder niet was. Je krijgt zin om buiten te zijn, te genieten van de natuur.
Als hondenbezitter en buitensporter ben ik het hele jaar veel buiten, maar toch is het dan anders. Dit voelt prettiger.
Meer energie en meer tijd om te genieten.

Tijd voor buiten activiteiten

De eerste de beste dag die zonniger en warmer is dan de voorgaande, zie je iedereen buiten.
Alsof ze allemaal hun kopjes boven hun warme holletje uitsteken en bedenken dat het vanaf vandaag weer een andere periode is. Het is weer tijd voor de buitenactiviteiten.We moeten massaal aan de wandel of aan de fiets. Om de paar meter komt er een hardloper voorbij. Zijn die er alleen in zulke grote getale in het voorjaar of zie je dat omdat je zelf ook buiten bent? Motorrijders maken de dijk weer onveilig, evenals skeelers en steps.
In elke tuin waar je langsloopt of fietst, is er wel iemand aan het werk. De stoelen worden schoongemaakt, de tuin word gesnoeid.
We hebben er allemaal weer zin in. Onwillekeurig vraag ik me dan af waarom we dat niet deden toen het nog niet zo warm was. Dan hadden we nu allemaal de tijd gehad om meteen onderuit te zakken in onze schone tuinset.

Kom maar op met dat genieten

We kletsen even bij met de buren, want in de winter doe je dat niet voor je lol in kou en regen. Dus er is een heel seizoen bij te praten.
Vanaf vandaag is iedereen in een betere stemming, mensen zeggen elkaar vriendelijker gedag en een rondje door het park met de hond, kost me weer veel meer tijd. Ook de hond heeft er blijkbaar meer zin in. Hoewel zijn gehijg anders doet vermoeden, met zijn dikke vacht moet hij duidelijk even wennen aan de temperaturen.
Ik zeg kom maar op met dat genieten! Verheug me op lange avonden in de tuin, al dan niet onder de heater.
Langer licht, dus meer mogelijkheden om hard te lopen. Ja ook de skeelers kijken me verlangend aan vanaf de plank in de schuur. Wie weet…..misschien dit jaar weer eens…
De fiets word startklaar gemaakt om mee naar het werk te kunnen. Drie kwartier lijkt een stuk minder ver als het licht is en niet vriest.
Ik ben helemaal klaar voor de zomer!
dat het pas begin maart is en dit best uitzonderlijk weer is, vergeet ik voor het gemak maar even.
We gaan er gewoon vanuit dat vanaf nu de temperaturen op gaan lopen en we elk weekend in de tuin kunnen doorbrengen. Gewoon genieten!
Mocht je geen inspiratie hebben voor wat er allemaal buiten mogelijk is, kijk dan eens op deze site.

Waarom lukt dat dan niet het hele jaar?

Waarom is genieten in voorjaar en zomer toch zoveel gemakkelijker?
Is dat echt het daglicht en de vitamine D die ons zo oppept?
De winter vind ik heerlijk,zalig om te cocoonen op de bank met een wijntje en een hapje.
Toch doet de zomer meer met mijn stemming. Je bent actiever en hoeft er minder moeite voor te doen.
Het feit dat je niet eerst zes lagen aan hoeft te doen, voordat je buiten staat helpt natuurlijk ook wel mee.
Als wintermens voelen dat de zomer ook voor mij positievere effecten heeft,vind ik toch wel bijzonder.
Maar het is zo en waar het aan ligt? Geen idee.
Vanaf vandaag begin ik met een fikse dosis vitamine D en dan hoop ik dat dat duurt tot november, voordat ik weer ga cocoonen achter het raam. En ik weet nu al dat ik ook dat moment weer heerlijk vind en dat ik me dan afvraag waarom ik de zomer toch zo fijn vind.

Geen reactie's

Geef een reactie