wandelen

11 aug Wandelen, zo goed is het voor je

Wandelen

Wandelen doen we eigenlijk allemaal. De één uiteraard wat meer dan de ander. Heb je een hond of geen auto, dan loop je automatisch meer dan gebruikelijk.
Echter, de meesten van ons hebben ook een zittend beroep. En zitten is het nieuwe roken, dat weten we inmiddels allemaal wel.

Daarom wordt het enorm gepromoot om in beweging te komen.
Ook ik vind dat heel belangrijk en loop om die reden regelmatig hard.
Maar wist je dat je met enkel wandelen ook al heel veel gezondheidsvoordelen hebt?
En dat hoeft helemaal niet zo heel veel tijd te kosten.
Dertig minuten wandelen per dag is al voldoende. En dan hebben we het wel over wandelen in de buitenlucht.

Enkele voordelen

Het belangrijkste voordeel vind ik dat wandelen stress reduceert. Stress veroorzaakt steeds meer problemen in de samenleving en mensen worden er daadwerkelijk ziek van. Dan is het fijn om te weten dat wandelen daartegen kan helpen.
Probeer dan ook echt daadwerkelijk te gaan wandelen zonder mobiele telefoon en muziek. Kijk en luister wat er om je heen te zien is en gebeurt.
Dat maakt ruimte in je hoofd die je niet zou krijgen als je continu in je telefoon kijkt of afgeleid wordt door je muziek.

Wandelen in de buitenlucht bevordert de nachtrust. In combinatie met het reduceren van stress is dit voor veel mensen al een fijn voordeel. Als je nachtrust beter wordt, gaat het ook beter met jezelf.

Daarnaast is het goed voor je bloeddruk, voor je botten, maar ook voor je immuunsysteem en je vitamine D gehalte.
En het bevordert je creativiteit. Loop je buiten en laat je alles gewoon even los, dan komt de inspiratie vaak vanzelf op je af. Je hoofd rust uit en krijgt tegelijkertijd nieuwe impulsen om mee aan de slag te kunnen.

Maak het tot je routine

Als je deze voordelen wilt gaan benutten, zul je elke dag moeten gaan wandelen.
Om dat in je routine te krijgen, zul je het in het begin moeten plannen. Maak een half uur ruimte vrij in je agenda en ga wandelen. Dat kan zijn in je pauze, als je die mogelijkheid hebt, of na het eten of voordat je gaat werken. Het moment maakt niet uit, als je er maar een ritme in brengt.
Na 21 maanden zal het dan tot je routine gaan behoren en zul je merken dat je het nodig hebt. Je gaat het missen als je een keer niet kunt gaan.

Afwisseling is belangrijk

Om iets leuk te blijven vinden, is het belangrijk dat je varieert. Dat kan in afstand zijn, maar ook in de route.
Zelf doe ik tegenwoordig af en toe een stadwandeling. Super leuk om eens anders naar je eigen stad te kijken, eens een andere route te kiezen dan je vaste rondje.
In bossen en parken, maar ook in woonwijken is het leuk om eens een pad in te slaan wat je niet kent. Dat geeft nieuwe inspiratie en je zult merken dat je het steeds vaker gaat doen om weer iets nieuws te ontdekken.
Je zult ook ontdekken hoe weinig je eigenlijk weet in je eigen omgeving.

Toewerken naar een doel

Tot slot kun je natuurlijk ook toe werken naar een doel.
Zelf vind ik da wel prettig, dan heb je een stok achter de deur om echt te gaan. Dat doel kan zijn gewicht verliezen, maar het kan ook een bepaalde afstand zijn.
Mijn doel is de Nijmeegse Vierdaagse. Ik wandel altijd al dus het zal niet heel veel extra training kosten in mijn geval en het lijkt me ontzettend leuk eens een keer een georganiseerde wandeling te doen.
Gewoon de avond 4 daagse in je eigen woonplaats kan natuurlijk ook ontzettend leuk zijn om eens mee te doen.
Via Facebook zie je ook steeds meer georganiseerde wandeltochten waar je vrijblijvend aan mee kunt doen.
Probeer het eens, wie weet wordt het je nieuwe hobby en ontstress je tegelijkertijd!Geen reactie's

Geef een reactie