ademen

24 apr Ademen, het lijkt zo gemakkelijk…

Ademen

Ademen is datgene wat je de gehele dag onbewust doet. Het gaat vanzelf.
Vaak als je er je aandacht op vestigt, wordt het ineens wat lastiger.
En toch is dat wat je soms even moet doen. Jezelf bewust worden van je ademhaling. Hoe adem je, snel of langzaam, diep of oppervlakkig?
Het is goed dat af en toe eens bij jezelf te onderzoeken.
Je manier van ademen kan een heleboel over je staat van zijn vertellen.
Mensen met veel stress ademen snel en oppervlakkig, wat de stress zeker niet ten goede komt.
Je ademhaling is een systeem wat je kunt beïnvloeden, mits je dat oefent.
Daar ben ik sinds kort mee begonnen.

Ademhalingsoefeningen

Van mezelf weet ik dat ik altijd wel een doel of een steuntje in mijn rug moet hebben om iets tot routine te maken.
Om die reden schreef ik me in voor het ’30 dagen rustig ademen programma’ van Sportrusten.
Jawel, diezelfde sportrusten die mij geleerd heeft op hartslag te lopen.

Elke dag ontvang je een mailtje met een oefening of een uitleg of een filmpje. En elke dag doe je tien minuten een ademhalingsoefening.
En vanaf een bepaalde dag zelfs twee. De sportrusten ademhaling is kort in, langer uit door je mond, pauze, kort in, verlengde uitademing door je mond.
Ik kreeg ook de ademhalingsoefening van Wim Hof, beter gezegd, de Iceman. Ook die is inmiddels toegevoegd aan mijn dagelijkse routine. Deze ademhaling is wat heftiger, je ademt dertig keer heel diep in en rustig weer uit. Om vervolgens een keer heel diep uit te ademen en uitgeademd te blijven, totdat je lijf aangeeft weer te willen inademen.

Resultaat

In het begin worstelde ik nogal met de oefening die ik via sportrusten kreeg. De bedoeling is dat je hartslag daalt, maar die van mij stijgt tijdens de oefening. Waarschijnlijk ben ik te gefocust. Wat ik wel merk, is dat na de oefening mijn hartslag aanzienlijk daalt. Blijkbaar ontspan ik meer. Door dit elke dag bij te houden heb ik gemerkt dat ik van rust hartslag 62 op dag 1, ik inmiddels op rusthartslag 53 zit op dag 18. Een aanzienlijk verschil!
En waar mijn hartslag in de nacht vaak op 55 zat, zit deze in de nacht nu op 45. Meer rust dus, ook in de nacht.
Mijn slaap wordt gemeten door mijn horloge en twee weken geleden sliep ik altijd zeer gefragmenteerd, dat wil zeggen veel wakkere periodes. Inmiddels wordt mijn slaap steeds vaker geclassificeerd als redelijk continu, dus met veel minder wakkere periodes.

Bijkomend voordeel

Bijkomend voordeel daarvan is dat ik me mega fit en uitgerust voel. Ik heb energie voor tien en tijdens rustmomenten kan ik nu ook echt ontspannen zijn.
Er is ook een soort van permanente vrolijkheid over me neergedaald. Een enorme positiviteit valt me ineens ten deel. Hoe fijn is dat?
En dat door twee simpele ademhalingsoefeningen!

De oefening van Wim Hof geeft naderhand direct zichtbaar resultaat, mijn hartslag zakt dan vaak door naar 47 slagen per minuut. Je hoofd voelt dan heel licht, alsof je ineens in een andere staat van zijn bent. Deze oefening werkt voor mij eigenlijk het best en ik vind hem gewoon prettig om te doen,
In navolging van Wim probeer ik hem nu onder een ijskoude douche te doen om zo mijn lijf een boost te geven.
Wie weet komt dat ijsbad er ook ooit nog wel eens….

Geen reactie's

Geef een reactie