weg is de astma

13 aug Weg is de astma! Pleidooi voor het alternatieve…

Diagnose astma

Elf jaar geleden kwam ik met benauwdheid bij de huisarts.
De diagnose was astma bij inspanning en dus ik ging aan de puffer.
Wel meteen de onderhoudsdosering en niet alleen als het nodig was.
Vanaf die dag dus altijd rekening houden met wat je ging doen en welke puffer en dan mee moet.
Zelf ben ik niet zo van de medicijnen, dus ik baalde er nogal van. Na een aantal jaar vroeg ik dan ook of het niet anders kon.
Ik mocht meteen stoppen om te kijken hoe het ging, diezelfde week begon ik al weer met mijn puffers.
Zelfs een inhaler kwam er aan te pas, omdat ik het niet diep genoeg kon in ademen en dan werkte het onvoldoende.
Langzaam legde ik me erbij neer dat ik dat altijd zou moeten blijven gebruiken en braaf sjouwde ik het overal mee naar toe.

Andere remedies

Ondertussen had ik ook andere klachten waar ik iets mee wilde.
Om mijn koppie wat leger te maken ging ik op yoga. Vooral aan de ademhalingstechnieken heb ik veel, zeker tijdens periodes van benauwdheid.
Daarnaast liet ik me behandelen met acupunctuur tegen hooikoorts en andere allergieën.
Uiteindelijk kwam ik ook nog bij een natuurgeneeskundige therapeut terecht die me hielp met het veranderen van mijn voeding, zodat klachten door intoleranties verdwenen.
Al met al lekker bezig met werken aan mijn gezondheid.
Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Steeds kwam ik wat lekkerder in mijn vel te zitten.

Terugval?

In februari kreeg ik een enorme benauwdheidsaanval waardoor ik niet eens meer in volzinnen kon spreken.
Op mijn werk haalde ik de andere kant van de afdeling niet zonder even te gaan zitten.
Was het een achteruitgang van de astma? De huisarts kon die conclusie niet trekken, de longfunctietest was goed. Wel na inname van medicatie, maar hij was goed. De medicatie werd opgehoogd en dat vond ik erg vervelend.
Ergens in mijn onderbuikgevoel voelde ik dat dat niet was wat ik nodig had. Op dat moment natuurlijk wel, want ik kon echt weken lang niet zonder die extra dosering.

Na een vakantie in de bergen besloot ik de extra medicatie niet meer te willen en ik bouwde het langzaam af. Ondertussen trok ik zelf de conclusie elke keer ’s nachts benauwd te zijn ná het eten van pinda’s, dus daar stopte ik voor de zekerheid maar mee. En daarmee stopte ook vrijwel meteen de benauwdheid……
Dus besloot ik ook de ventolin te stoppen, die gebruik ik altijd voordat ik ga sporten. Ik was echter benieuwd hoe het zou voelen als ik dat een keer niet deed. Het voelde geweldig! Ik had meer lucht en kon harder lopen.
En dat bleef zo een aantal weken achter elkaar. Overmoedig vroeg ik aan de huisarts of ik dan niet helemaal mag stoppen met de medicatie. Misschien was het al die tijd een allergie? Het stoppen mocht, de allergie geloofde ze niet in. Mocht ik benauwd worden, moet ik terug voor een longfunctietest, pas dan kunnen ze écht concluderen wat de oorzaak is.

Verloop en conclusie

Inmiddels ben ik vier weken medicatie vrij. Heerlijk om niet al die zooi meer in mijn lichaam te krijgen!
Ik fiets een kwartier sneller van mijn werk naar huis dan aan het begin van het jaar en ik heb energie voor tien.
Daar word ik wat overmoedig van, dat is wel een valkuil, maar verder gaat het fantastisch.
Na een week voelde mijn acupuncturist dat mijn longen sterk en vol energie waren. Bijzonder, want ze voelde altijd dat ze zwak en vermoeid waren.
Maar hoe zou het werken? Is het verbeterd door de yoga, door de acupunctuur of door de voeding?
Waarschijnlijk is het een combinatie van dit alles waardoor mijn immuunsysteem zo versterkt is dat mijn astma verdwijnt.
Geloof me, ik ben er ongelofelijk blij mee, maar toch kan ik niet wachten tot de herfst om te kijken hoe mijn lichaam in die periode gaat reageren.
Krijg ik een terugval, dan zou ik dat heel teleurstellend vinden, want ik wil eigenlijk nooit meer terug aan de medicatie. Maar goed, wat moet dat moet en dus gaan we het afwachten. Spannend vind ik het wel.
Al met al was dit een pleidooi voor alternatieve circuit. Want zonder dat was ik waarschijnlijk niet zo ver gekomen.

Geen reactie's

Geef een reactie