zelfzorg

07 nov Zelfzorg, plan het in je dagelijkse routine

Zelfzorg

Zelfzorg, de belangrijkste zorg die eigenlijk altijd bovenaan zou moeten staan.
Pas als jij goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor anderen zorgen.
Als je lekker en gezond in je vel zit, straal je dat uit naar je omgeving en krijg je positiviteit terug.

Maar zelfzorg is nou net dat waar we meestal niet zo goed in zijn. Het is het eerste wat we laten vallen als we het erg druk hebben.
Juist dat kan meer stress veroorzaken, omdat we ons lijf geen rust gunnen.

Wat is zelfzorg precies?

Dat is voor iedereen weer anders natuurlijk. Voor mij betekent zelfzorg vooral dat je goed luistert naar wat jij en jouw lijf nodig hebben.
Is dat rust? Neem dan rust. Is het gezonde voeding? Start daar dan mee.
Zo simpel kan het zijn, je lichaam vertelt jou wel wat het nodig heeft alleen weten we niet altijd hoe er gehoor aan te geven.

Werk en gezin gaan immers altijd voor. Je kunt geen rust nemen, want je huishouden moet doordraaien. Je kunt niet meer bewegen, want daar heb je geen tijd voor.
het klopt allemaal altijd en tegelijkertijd ook weer niet. Want waar een wil is, is een weg.
Die wil voor zelfzorg moet je alleen nog leren ontwikkelen.

Zelfzorg is simpelweg een moment voor jezelf. Zonder druk van je gezin, zonder druk van je baas. gewoon even jij.
Dat vinden wij echter maar al te moeilijk. Het helpt daarom soms om zelfzorg in te plannen, in je agenda een kruis zetten. Dat moment is voor jou en niemand anders. Wel even goed kijken of het matcht met alle andere dingen in je agenda natuurlijk, want anders ga jij echt niet rustig even de tijd voor jezelf nemen.

 

Plan het volgens een vaste routine

Dat is hoe ik het aanpak. Elke dag opnieuw. Hoewel, de dagen dat ik vroeg moet werken schiet het er inderdaad bij in. Dus neem ik de andere dagen wel echt tijd voor mezelf.
Dat kan gewoon zijn dat ik de dag start in alle rust met een kop koffie. Voordat anderen opstaan, gewoon even alleen met mijn gedachten.
Het kan ook een lange wandeling zijn, in mijn eentje. Niet met mijn lief of één van mijn wandelopdrachten, nee lekker helemaal alleen.
Plan je dagen op een manier dat er ergens op de dag wel een momentje voor jezelf is. Voor het ontbijt, na het ontbijt, of als de kinderen naar school zijn of als ze op bed liggen. Een half uurtje is soms al heel welkom voor je lijf.

Als je je zelfzorg inbouwt in een routine, dan zal je merken dat je er steeds vaker aan toe komt. En dat je het steeds lekkerder gaat vinden en merkt dat je dat ook echt nodig hebt. Dat heeft namelijk iedereen nodig.
Zelfzorg houdt ook gezonde voeding en een gezond slaapritme in. Dan bedoel ik niet per se lang slapen, want dat hoeft kwalitatief helemaal niet zo goed te zijn. Zelf ben ik een korte slaper. Slaap ik eens een keer uit, dan merk ik dat de kwaliteit juist minder was. Ik krijg hoofdpijn, rugpijn en ben helemaal niet zo fit als gebruikelijk. Dus kijk naar wat jouw lijf nodig heeft aan beweging, voeding en ontspanning en hou daar rekening mee.
Geef het wat het nodig heeft en je zult zien dat jij daar goed op gaat gedijen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie