Groen in je tuin

08 mei Zet wat meer groen in je tuin!

Meer groen in je tuin

Meer groen in je tuin, dat is altijd wel een afweging natuurlijk. Meer groen betekent meer onderhoud. En daar moet je wel van houden.
Vroeger was ik ernstig voor een geasfalteerde tuin, geen onderhoud, maar ja, ook geen sfeer en het liefst houten schuttingen er om heen tegen het inkijken.
Tegenwoordig kan ik echt genieten van een groene tuin, veel struiken, bloemen en bomen en juist zonder die houten afscheiding waardoor het lijkt alsof je in een kist woont. Met het geluk dat ik samenwoon met een tuinliefhebber dus dat onderhoud is niet voor mij.
Dus ja, ik heb gemakkelijk praten…….

Goed voor de bijen

We zien en horen echter ook allemaal de berichten dat meer groen in je tuin beter is voor de natuur. De bij begint uit te sterven en dat is een gevolg van onze strak aangelegd tegeltuinen. Daar kunnen we met z’n allen best iets aan doen. Je hoeft echt geen groene tuin vol planten architectuur aan te leggen. Gewoon wat meer groen is ook prima. En dan het liefst groen waar de bijen graag op af komen.
Dat betekent groen met bloeiende bloemen, maar bijvoorbeeld ook sedum.
En sedum vergt weinig onderhoud! Dat is dan een bijkomend voordeeltje voor jezelf met heel veel voordeel voor de bijen en de natuur.

Goed tegen de wateroverlast

Meer groen in je tuin helpt echter ook tegen de steeds vaker voorkomende wateroverlast.
De buien worden heftiger en er valt langduriger regen. En ook al worden we nu getergd door droogte, als er water valt, hebben we ook sneller wateroverlast.
En laat dat sedum waar ik het net over had, daar nou ook heel goed voor werken.
Het mooie is dat je tegenwoordig zelfs sedum daken kunt bestellen, bijvoorbeeld voor op je schuur of voor op het stukje balkon waar je toch nooit komt. Twee vliegen, of bijen, in één klap!
Dan help je mee aan een goede bijenpopulatie en je zorgt voor een betere waterafvoer, beiden heel belangrijk in dit veranderende klimaat.


Maar ook gewoon lekker genieten

Echter, van meer groen in je tuin kun je ook gewoon meer genieten.
Natuurlijk is een strak getegeld tuintje heel leuk, helemaal als het terras net is schoongespoten.
Maar een mooie bloemenzee is ook fijn om naar te kijken. De veranderende seizoenen krijg je veel beter mee in een groene tuin.
Wie weet doet het zelfs iets met je humeur of met je stresslevel!
Groen ontspant immers. En dat doet in de tuin werken ook. Lekker met je handen in de aarde is zeer goed voor lichaam en geest.
Dus als we allemaal wat meer groen in de tuin gaan zetten, werken we allemaal mee aan positieve veranderingen voor de natuur en voor onszelf!

Geen reactie's

Geef een reactie