

30 jan Zoete aardappel puree#recept
Zoete aardappel, een aardappel en toch weer niet.
De zoete aardappel is namelijk een knol en niet verwant aan de traditionele aardappel.
Er bestaan twee varianten, de witte en de roze waarbij de roze meer caroteen bevat.
Wat ik zelf niet wist, is dat de zoete aardappel gezonder is, omdat hij inuline bevat in plaats van zetmeel. Inuline is een fructosehoudend koolhydraat.
Aangezien ik niet tegen aardappel zetmeel kan, is de zoete aardappel voor mij een geweldig alternatief.
Je kunt hem gebruiken als vervanger van de aardappel, er zijn ontzettend lekkere, verrassende recepten mee te maken.
Zoete aardappelpuree
Je hebt wel eens van die recepten die een soort smaak explosie veroorzaken waar je verrast door bent, maar ook heel blij van wordt.
Die ervaring had ik met kerst toen familie een recept met zoete aardappelpuree uitprobeerde.
Zoete aardappel gestampt tot puree. Vervolgens op smaak gebracht met specerijen. En afgemaakt met havermout, noten en als kers op de taart, marshmallows!
Mijn dag kon niet meer stuk, van dat gerecht werd ik ontzettend blij.
Het grappige is dat je het als dessert kunt gebruiken, maar ook als bijgerecht.
Tijdens de eerstvolgende nieuwjaarsborrel heb ik het zelf klaargemaakt en ook hier was het een daverend succes.
Wat heb je nodig?
- 10 Zoete aardappels (of zakjes voorgesneden)
- 2 eetlepels boter (of vervanger daarvan)
- mespuntje kaneel
- mespuntje nootmuskaat
- mespuntje gemalen piment
- zout en versgemalen peper
- 300 gram witte marshmallows
- 100 gram pecannoten
- 50 gram havermout
Hoe maak je het klaar?
Pof de zoete aardappels in de oven of als je voorgesneden hebt laat je ze gaar worden in de oven. Je voelt zelf wanneer ze zacht genoeg zijn voor gebruik.
Pureer ze, meng ze met boter, specerijen, zout en peper.
Verdeel de puree over een ovenschaal (of meerdere kleine schaaltjes).
Bedek de puree met marshmallows, pecannoten en havermout.
Dek het geheel af, zet het in de koelkast. Laat het voor gebruik opwarmen in de oven tot de marshmallows gesmolten zijn.
En bereid je voor op een heerlijk, smaakvol en zoet gerecht!
Geen reactie's