Zuurdesembrood

22 feb Zuurdesembrood, zelf maken als nieuwe uitdaging

Zuurdesembrood

Zuurdesembrood, het klinkt zuur en dat is het ook wel een beetje, maar het is in ieder geval brood.
Door een aantal voedingsintolerantie ben ik niet in staat tot normaal eten wat de pot schaft zonder daarover na te denken.
Helemaal geen punt, want als ik goed op blijf letten kan ik echt wel heerlijk eten.
Behalve brood en dat vind ik wel een groot gemis. Soms snak ik echt naar brood. Natuurlijk heb ik de vervangers, met name uit het Paleo dieet, wel geprobeerd. Maar dat is het dan toch net niet.
De glutenvrije broden zou ik graag nuttigen, maar helaas heb ik ook een aardappel intolerantie en dat blijkt in vrijwel elk glutenvrij product te zitten….
Pasta kan ik echter wel eten, dus het vermoeden is dat ik niet tegen het gist in brood kan, maar wel tegen de granen.
Dan kom je uiteindelijk uit bij zuurdesembrood.

Zelf zuurdesembrood maken

Zuurdesembrood is niet heel makkelijk verkrijgbaar, dat wil zeggen dat als ik het zoek, het er meestal niet is.
Meergranendesem is er dan vaak wel, maar ik wil juist graag over op zuurdesem.
Daarom heb ik maar besloten dit zelf te gaan maken.
In mijn naïviteit dacht ik dat meel ergens te halen en dan een broodje te bakken. Dus in de ochtend toog ik naar een molen met de gedachte in de middag dan heerlijk te kunnen smullen.
Helaas, change of plan.  Zuurdesem is geen meel, maar ze noemen het een starter. Een starter die je in brood gebruikt in plaats van gist.
Prima, doe mij die starter dan maar!
Helaas, nogmaals change of plan.
Die starter maak je zelf en daar doe je gewoon een week over!

De starter

Men koopt een zak roggemeel.Daar haal je 50 gram uit, meng dit met 50 milliliter water en laat het een dag staan bij kamertemperatuur.
Dit proces herhaal je elke dag, een week lang. Om te voorkomen dat je een emmer vol met starter hebt, haal je er ook elke dag een beetje uit. Maar het idee is dat je de starter blijft voeren, zodat het gistingsproces begint te werken.
Het zijn eigenlijk gewoon micro bacteriën die lekker gaan gisten, zodat jij er een brood van kunt bakken.
Ronald Giphart schijnt zelfs een boek geschreven te hebben over een bakker die zijn starter al zeven jaar verzorgde als zijn kind.
Ik vrees dat ik dat niet ga redden…  Starter Zuurdesembrood

Het resultaat

Maar goed, na een week was de starter klaar. Het rook zuur en gistte lekker. Het schijnt nog al een kunst te zijn om een goede starter te verkrijgen, maar ons was dat dus maar mooi gelukt.
Met volkorenmeel en water in mijn hightech Kitchenaid mixer gegooid en die het werk laten doen totdat er een deegbal verscheen.
Dol op mooie keukenspullen ben ik helaas niet in het bezit van een broodbakmachine, dus de deegbal op een pizzasteen in de oven gelegd. Overigens met weinig vertrouwen, want het was maar een klein deegballetje.
Twee uur verscheen er toch een prachtig gerezen brood uit de oven. Kind kan de was doen blijkbaar.  zelfgebakken zuurdesem
En toen het moment suprême, de proeverij.
Het brood was perfect van structuur, de korst alleen wat hard en er had wat meer zout in gemogen, ach ja alle begin is moeilijk.

En nu maar afwachten hoe mijn gestel er op reageert. In ieder geval heb ik sinds hele lange tijd weer eens brood gegeten en daar werd ik al erg blij van.

Geen reactie's

Geef een reactie