Zweden

15 sep Zweden, een pareltje

Zweden

Het werd Zweden, de vakantiebestemming van dit jaar.
Omdat we ooit zo genoten van Finland in de winter en graag naar Scandinavie terug wilden. Maar wel met de auto, want zo reizen we nou eenmaal graag.

En dus werd het Zweden, omdat Denemarken net teveel op Nederland lijkt en we de rest te ver weg vonden.
Dit was ook nog wel een behoorlijke afstand, zo’n 1400 km, maar net te doen.

De reis was gemakkelijk, geen drukke wegen en gelukkig vonden we de route die de veerboot omzeilde.
We wilden geen wachttijden, maar het land bereiken via die prachtige brug.

Een pareltje

Zo’n eerste dag ben je alleen maat bezig met de reis. Je merkt wel dat de wegen rustig zijn en best eenzijdig, maar de rest ontgaat je nog.
Totdat je op de plek van bestemming bent en aan je eerste vakantie drankje begint met uitzicht op een prachtig meer.

Acuut voel je de rust op je neerdalen. Dat is echt wat de Zweedse natuur met je doet. Je wordt er enorm relaxt van. Tijdens onze vakantie in Fins Lapland dachten we nog dat dat door de sneeuw kwam.
Maar dat was het niet. Want ook hier voelden we meteen die rust, die stilte die ervoor zorgt dat je echt kunt gaan uitrusten.

De natuur is fantastisch mooi. Als je een natuurmens bent tenminste. Ben je dat niet, dan vindt je het vooral saai. Tenminste daar waar wij zaten, vlak naast het Vanern meer.
Water en bossen, dat is wat er om je heen is en dat is wat juist die rust brengt.

Het land van bijkomen

In een land als dit word je erg op jezelf aangewezen. Er is in de omgeving niet zoveel. Geen winkels, geen bioscoop of ander stads vertier.
Het is jij en de natuur. Ik heb ervan genoten.

De kleuren van buiten zijn intenser, de zonsondergangen zijn nog mooier dan thuis.
Hier zie je pas wat wij de natuur aandoen met z’n allen.

Bij ons zijn de bossen niet zo groen, vanwege alle uitstoot en vervuiling.
In Zweden is het echt nog puur natuur. Dat voel je en dat zie je. Het is een overweldigende schoonheid en rust die je toegeworpen krijgt.
Iedereen loopt hier een versnelling lager en is aangewezen op zichzelf. Even boodschappen doen? 20 kilometer verderop vind je de supermarkt een keer en dat is dan nog een kleintje.
De grote stad? Drie kledingzaken, een winkelcentrum en dat was het wel. Je dwaalt er geen uren door heen, vindt alleen het noodzakelijke.

Het wordt daardoor automatisch allemaal minder belangrijk. Gewoon simpelweg genieten, dat is wat je doet.

Fascinerend

Het fascinerende van Zweden vonden wij toch vooral dat bijna alle huisjes rood zijn. Niet mooi rood, maar een soort roestig rood. Bij navraag bleek dat vroeger gedaan te worden, doordat die verf met koper in grote getale voorradig was. Nu mag dat natuurlijk niet meer vanwege het milieu, maar de traditie is gebleven.
Ook hebben vrijwel alle mensen in Zweden één of meerdere kleine blokhutten in hun tuin staan. Als schuur of als gastenverblijf voor toeristen.
Ik vermoed dat de tiny houses hier hun oorsprong vinden.

Het groen van de bossen vond ik overweldigend. Zelfs in donkere naaldbossen, was het mos van een ongekende felle kleur groen vol met paddenstoelen in alle soorten en maten.

Kortom, Zweden is een aanrader voor natuurliefhebbers. Mensen die liever het drukke toerisme om zich heen hebben, moeten waarschijnlijk een andere bestemming kiezen.

Geen reactie's

Geef een reactie