27 feb Energietekort, juist dan is bewegen goed
Energietekort
Een energietekort ontstaat als we te lang te veel van ons zelf vragen of als onze weerstand daalt ten gevolge van een doorgemaakte ziekte.
De symptomen van energietekort kunnen zijn dat je traag bent, een kort lontje hebt en vaak heb je het koud.
Je systeem zorgt normaal voor voldoende energie om je lijf warm te houden, je humeur op pijl en je lijf en brein actief.
Heb je te weinig brandstof, dan kun je dat niet allemaal meer reguleren.
Daarom is voeding ook van wezenlijk belang om een energietekort te voorkomen. Uitgebalanceerde voeding zorgt ervoor dat je van alle stoffen voldoende binnenkrijgt en er geen tekorten ontstaan.
Slaap en beweging moet ik derhalve ook zeker noemen. Te weinig slaap, of eigenlijk te weinig kwalitatief goede slaap, kan ook zorgen voor vermoeidheid evenals gebrek aan beweging.
Energietekort? Ga bewegen!
Heb je een energietekort dan kan het zo maar zijn dat je ook minder gaat bewegen. Of misschien beweeg je al langer te weinig en ontstaat juist daardoor dat gebrek aan energie. Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar dat is het niet. Energie verbruiken levert energie op.
En bewegen levert een geluk hormoon op wat er ook weer voor kan zorgen dat je meer energie krijgt om dingen te ondernemen.
Dus ga naar buiten en beweeg!
Je hoeft echt niet meteen naar de sportschool of te gaan hardlopen. Zet gewoon wat meer stappen op een dag dan je al doet of ga een rustig rondje fietsen.
Elke dag een stapje extra kan meer energie opleveren dan je denkt en misschien kan je daarmee al een deel van je energietekort opheffen.
Overdrijf het echter niet, want dan raak je uiteindelijk alleen maar vermoeider. Luister goed naar je lichaam wat het aan kan. Dat is meer dan je denkt dus als je al dagen apathisch op de bank ligt, is het een goed moment jezelf een schop onder je kont te geven en te gaan bewegen. Hou daarbij ook meteen je voeding in de gaten, want van liggen en veel suikerwaar snaaien is nog niemand ooit echt opgeknapt.
Slaap genoeg, maar niet teveel
Bij een energietekort is een bezoek aan de huisarts soms raadzaam om te zien of je niet wat onderliggend mankeert.
Hou tegelijkertijd je slaapgedrag in de gaten. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op.
Zo creëer je een ritme in je routine waar je vaak automatisch al wat fitter van wordt.
Dagenlang alleen maar slapen lijkt lekker, maar is uiteindelijk ook niet de oplossing. Teveel slaap kan zorgen voor onrustigere nachten.
Beter bouw je een routine in en lukt het overdag echt niet?
Neem een powernap van een minuut of twintig. Hou je nachten gestructureerd en slaap zo’n zeven á acht uur per nacht. Net wat jij normaliter nodig hebt.
Geen reactie's