fysieke beperking

27 jun Een fysieke beperking en toch wandelen?

Wandelen met een fysieke beperking

Een wandeling maken is goed voor je gezondheid. Ook als je een fysieke beperking hebt.
Misschien wel juist als je een fysieke beperking hebt.
Bewegen in de buitenlucht doet een mens nou eenmaal goed, daarover schrijf ik vaker op mijn blog.
Het groen van de natuur maakt ons rustiger en de frisse buitenlucht doet goed voor onze longen.
Spieren hebben ook beweging nodig, ongeacht hoe klein de beweging ook is. Door bewegen, zet je dingen in beweging.

Voor veel mensen is het echter best lastig om een wandeling te maken.
Bijvoorbeeld als je last hebt van een spierziekte en niet zo stabiel meer bent.
Of als je last hebt van een vermoeidheidssyndroom en niet precies weet hoe ver je kunt gaan.
In die gevallen kun je gebruik maken van een loophulpmiddel, zodat je toch in beweging kunt zijn.

Dat geldt uiteraard ook voor tijdelijke blessures. Ook dan is juist die beweging zo belangrijk en wandelen geeft de minste belasting.
Het gaat namelijk helemaal niet om afstand of snelheid, het gaat om de beweging zelf.
Schroom op zo’n moment ook vooral niet en ga een wandelstok kopen als dat ervoor zorgt dat jij daardoor stabieler beweegt.

Wat ik graag zou zien is dat iedereen een wandeling kan en durft te maken.
Ook als je last hebt van een fysieke beperking of extreme vermoeidheid.
De mogelijkheden zijn er zeker, maar soms moet je ze even willen zien of moet je over een stukje onzekerheid heen.

Een wandeling moet voor iedereen mogelijk zijn

Daar kunnen we allemaal ons steentje aan bij dragen. Bijvoorbeeld door iemand mee te nemen die gebruik maakt van een loophulpmiddel.
Met z’n tweeën is het altijd minder spannend dan alleen.
Al is het maar een klein stukje, een wandeling blijft een wandeling en is goed voor iedereen.

Natuurlijk is het ingewikkeld als je voor het eerst met een rollator of een wandelstok moet gaan lopen, zeker als je die leeftijd misschien nog helemaal niet hebt. Maar als het je helpt om zekerder van jezelf te zijn en beter ter been, dan is zo’n loophulpmiddel toch wel een mooie oplossing.
Die eerste drempel is het lastige en als je daar eenmaal overheen bent, kun je een wandeling zelfs weer leuk gaan vinden.
Als je iets kan doen wat je leuk vindt, voel je je meteen ook weer wat positiever en ook dat weten we allemaal wel, dat is goed voor je hele gestel.

Tijdens mijn eigen wandelingen kom ik vaak oudere mensen tegen met rollators die tussendoor even heerlijk uitrusten in het zonnetje.
Maar ook een oudere meneer met twee wandelstokken die voetje voor voetje toch anderhalve kilometer wandelt. Dit vertelt hij vol trots en met een stralende glimlach aan iedereen die voorbij komt.
Een andere oudere man loopt met één stok die hij op een bruggetje even neerzet. Vervolgens doet hij daar rek- en strekoefeningen doet om zichzelf fit te houden. Ik vind het fantastisch om te zien.
Soms kom ik ook een dame van mijn eigen leeftijd tegen die een soort zitstok heeft. Voor een rollator is het nog te vroeg, vertelde ze, maar deze stok geeft haar de steun die ze nodig heeft. Tussendoor kan ze er op zitten om uit te rusten. Hoe simpel kan het zijn.
De mooiste vind ik wel een dame bij ons in het bos met een loopfiets voor volwassenen waar ze haar hondje mee uitlaat. Ze zit heerlijk en haar benen doen het werk.

Mooie initiatieven voor mensen met een fysieke beperking

Zelf was ik pas in Brabant in de buurt van de Strabrechtse Heide. Tot mijn blijdschap waren in dat prachtige bos hele mooie rolstoel- en rollator paden aangelegd. Zodat ook mensen die gebruik moeten maken van een loophulpmiddel, heerlijk het bos in konden.
Waarschijnlijk loopt Brabant daarin voorop, want ook in Someren zag ik een oefenbaan voor mensen met rollators en wandelstokken. Gewoon een hele leuke route door een park met allerlei verschillende ondergronden. Zodat je met je wandelstok of rollator daar overheen kunt om te leren omgaan met oneffenheden.
Super mooi initiatief en persoonlijk had ik dat nog nooit gezien! In Zeewolde blijkt ook zoiets te bestaan, daar noemen ze het een beweegpark.

Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt en al snel ontdekte ik meer oefenbanen en een aantal bosrijke wandelroutes voor mindervalide mensen en ook op dagjeweg.nl vind je wat leuke routes.

Mocht ik zelf ooit een loophulpmiddel nodig hebben bij het wandelen, dan hoop ik dat ik de kracht en de moed heb om gewoon lekker op pad te gaan.
Initiatieven die dat mogelijk maken zijn er genoeg en die natuur, ja die is nou eenmaal goed voor je.
Dat kleine beetje beweging in de buitenlucht wat je nog kan maken, zorgt er misschien ook wel voor dat dat kleine beetje steeds een beetje meer kan worden.

Geen reactie's

Geef een reactie