05 okt Verwarming uit, voor je gezondheid wel goed
Verwarming uit
De verwarming uit, niemand wil het en toch denken we er deze dagen allemaal over na.
Door de stijgende energieprijzen moeten we iets om het binnen de perken te houden voor zover dat nog mogelijk is.
Normaal gesproken geven we in deze tijd van het jaar toch wat makkelijker een ruk aan die thermosstaat om net even iets meer warmte in huis te ervaren.
Daar denken we nu wel drie keer over na. Bij de meeste mensen is de verwarming ook gewoon nog uit.
Op zich is dat helemaal niet zo erg. Zeker niet met de temperaturen buiten van dit moment. Je huis koelt nog niet veel verder af dan een graad of achttien waarschijnlijk en daar kan je lichaam prima mee om gaan.
We zijn het alleen niet zo gewend om met een koude neus op de bak te zitten.
Misschien zijn we zelfs wel een beetje verwend.
Verwarming uit is voor je weerstand juist goed
Vorig jaar en het jaar daar voor hebben we het allemaal gehad over hoe je weerstand verlaagt door binnen zitten bij een warme kachel. In het kader van de corona besmettingen zagen we dat als iets negatiefs. De luchtvochtigheid daalt bij een warme kachel en dat zorgt voor een te droge lucht die niet goed is voor je lijf. Benauwdheid kan een gevolg zijn, evenals hoofdpijn en een droge keel.
Daarnaast ventileren we dan vaak ook minder om lekker de warmte van de verwarming vast te houden.
Kortom, het was allemaal niet zo best voor onze gezondheid. Dat is het nu dus nog steeds niet.
Voor ons lijf is het beter om in wat lagere temperaturen te vertoeven. Daarmee zeg ik niet dat we niet moeten zeuren en in de winter af moeten sterven in ons huis. Maar ietsje minder verwarming zouden we prima aan kunnen en is nog beter voor ons ook.
Bacteriën en virussen gedijen nou eenmaal minder goed bij lagere temperaturen. Onze weerstand doet het juist beter op lagere temperaturen in huis.
De verschillen tussen buiten en binnen zullen met een lagere verwarming stand ook minder groot zijn waardoor ons lichaam er ook minder last van heeft.
We weten allemaal tenslotte wel dat slapen in een warme ruimte ook niet gezond is. De meeste mensen hebben in hun slaapkamer dan de verwarming ook altijd al uit staan. Natuurlijk heb je dan je warme dekentje, maar dat kun je op de bank ook best oplossen.
Vet verbranden door lagere temperaturen
Wist je ook dat een lage temperatuur zorgt voor een betere vetverbranding? Juist bruin vet wordt dan verbrand en dat is wat we kwijt willen.
Bruin vet zet energie om in warmte vanaf temperaturen van 18 graden. Dus hoppa, die verwarming een standje lager en je gaat nog afvallen ook. Dat is voor veel mensen dan wel een reden om even door te zetten.
Het is ook een feit dat je lijf went aan een temperatuur. Dat zie je zelf in het voorjaar ook. Bij 15 graden en een zonnetje heb je dan de neiging je jas uit te doen. Als het vervolgens in het najaar hetzelfde zonnetje schijnt bij 15 graden, vind je het waarschijnlijk een stuk kouder aanvoelen. Dat komt doordat je dan aan hogere temperaturen gewend bent en in het voorjaar nog niet.
Dus ja, het is vervelend dat we allemaal moeten nadenken hoe we met onze verwarming om willen gaan deze winter.
Hou wel in je achterhoofd dat er dus ook voordelen aan zitten. En dat je er aan kunt leren wennen. Begin nu met wennen aan 19 graden in je huis, dan is de volgende stap naar 18 ook wel te doen. Zodat we die verwarming echt alleen aan hoeven te zetten als we het echt heel koud gaan krijgen.
Geen reactie's