winterkost

27 nov Winterkost, eten dat je warm houdt

Winterkost

Winterkost zijn gerechten die we vooral in de winter klaar maken.
In de winter verbruik je nou eenmaal meer energie om je lichaam warm te houden en het is nodig om die energie weer aan te vullen.
Zeker in deze tijden waarin we onze huizen toch allemaal wat minder warm stoken dan gebruikelijk, is winterkost ook fijn om je lichaam net iets meer op te warmen.
Zouden we hetzelfde blijven eten als in de zomer, dan verbruikt je lichaam teveel energie om ook die voeding nog eens te moeten verteren.
Zoals we vaak sla eten in de zomer, dat kost je lijf energie om te verteren, veel mensen worden ook moe na het eten van koude voeding.
Dat is in de winter natuurlijk juist niet wat je wilt. Alle energie is nodig om je lijf warm te houden en zelf fit te blijven.
Daarom is ook bij winterkost de balans belangrijk. Al te zware en vette maaltijden zorgen er juist voor dat je lijf veel te veel energie nodig heeft om dat te verteren. Daarnaast ploffen we dan vaak met een te volle buik op de bank in plaats van in beweging te komen.
Terwijl ook die beweging in de winter zo belangrijk blijft, Balans in alles dus, ook in je winterkost.

Wat hoort bij winterkost

De meeste mensen vinden erwtensoep en stamppotten typische winterkost.
Dat is ook zeker zo, er zijn echter meer seizoensgroenten die bij de winter horen.
Zoals bijvoorbeeld pompoen, bieten, pastinaak, winterpenen, knolselderij en de meeste soorten kool.
Dit zijn stevige groenten en wij eten ze van oorsprong in de winter, omdat dat nou eenmaal het seizoen is dat ze geoogst kunnen worden.
Als je je echt aan de seizoensgroenten houdt, dan eet je elk seizoen precies wat je lijf op dat moment nodig heeft.
Doordat we veel producten het hele jaar door telen, eten we echter vaak ook groenten uit andere seizoenen.

Bij winterkost hoort voor veel mensen ook vlees.
Maar vegetarische producten kun je ook prima kruiden tot een winterse kost.
In de winter heb je over het algemeen meer specerijen die iets tot winterkost maken.
Peper gebruiken we het hele jaar door wel, maar kaneel, nootmuskaat en kurkuma zijn ook heel verwarmend en geschikt voor winterse gerechten.
Op die manier word je namelijk van binnenuit verwarmd. Je lichaam krijgt een boost.
Sambal en gember zijn daar ook heel geschikt voor.

In de winter eet je ook vaker koek en snoepgoed met verwarmende specerijen zoals speculaas en pepernoten.
Niet per se heel gezond, maar het helpt wel voor het verwarmen van je lijf en op de één of andere manier smaakt het ook lekkerder in de winter.

 

Geniet van de winter

Net als eten hoort wat mij betreft bij winterkost ook warme dranken.
In de winter drink ik overdag graag thee waar ik in de zomer altijd voor water kies.
Kaneelthee en gemberthee zijn goed om je lichaam te verwarmen.
Chocomelk doet het voor veel mensen ook goed of latte macchiato met caramel.

Nu ben ik niet per se voorstander van alcohol, omdat het niet zo goed is voor je lijf en zeker niet voor je brein.
Lekker vind ik het echter wel dus drink ik tegenwoordig met mate. In de winter kies is ik voor whisky en rode wijn.
Beiden ook weer zeer verwarmend. Maar let op, teveel alcohol zorgt ervoor dat je bloedvaten samentrekken en dan krijg je het er juist weer kouder door.

Zo ben je naast de warme dekens en de kachel ook met eten in de weer om je lichaam warm te houden.
En doe je naast die stevige winterkost ook nog eens stevig aan beweging, dan komt het deze winter helemaal goed.
Het draait tenslotte allemaal steeds opnieuw om de balans.

 

Geen reactie's

Geef een reactie