22 nov Seizoensgroenten voor je weerstand
Seizoensgroenten
Seizoensgroenten, de groenten die traditioneel groeien in ons land.
Dat verschilt dus per seizoen. Het eten met de seizoenen, dus de groenten die in die periode groeien waarin je je bevindt, is goed voor je gestel.
Vanuit de oertijd was dat de manier van leven die ons systeem zich heeft aangewend.
In het voorjaar at je de op dat moment beschikbare groenten en in de zomer at je dus weer andere groenten.
Meer was er simpelweg niet, er was niets te kiezen.
Ons lichaam krijgt tegenwoordig veel meer keuzes te verduren, terwijl we eigenlijk gebouwd zijn om die seizoensgroenten te eten, zoals we dat ooit deden.
In ons land, en in vele andere landen, zijn veel groenten het hele jaar beschikbaar, maar dat wil niet zeggen dat ze hier geteeld zijn.
Andere landen hebben natuurlijk andere seizoensgebonden temperaturen en dus kan je het hele jaar zomergroenten eten.
Terwijl je lichaam eigenlijk vraagt om andere groenten.
Want ook je lichaam gaat mee met de seizoenen.
Daarnaast zijn geïmporteerde seizoensgroenten ook nog eens meer belastend voor het milieu, want ze worden ingevlogen of ingevaren.
De groenten die hier worden geteeld buiten het seizoen om, zijn geteeld in verwarmde kassen, wat ook niet heel bevorderlijk is voor het milieu. Dus eet met de seizoenen mee, dan ben je ook nog eens duurzaam aan het eten.
Wat zijn de seizoensgroenten van de herfst?
Met stip op 1 staat wat mij betreft de pompoen als typische herfstgroente.
Er is echter een hele lijst te vinden op de website van het voedingscentrum.
En daar staan ook seizoensgroenten bij die ik nog nooit in de supermarkt heb zien liggen, laat staan dat ik het ken.
Bijvoorbeeld Rammenas. Maar wie weet zijn er liefhebbers onder mijn lezers?
Meerdere soorten seizoensgroenten zijn pastinaak (fijn als vervanger van aardappel). rode biet (goed voor je ijzergehalte), spruitjes en winterpeen.
Dat zijn voor mij de soorten die ik in de herfst graag ga eten.
Witlof staat er echter ook tussen. Dat eet ik in de zomer ook veel als salade, maar in de herfst is het voor je weerstand juist belangrijk om warme groenten te eten.
Een ovenschotel met witlof is natuurlijk ook ontzettend lekker te maken. Mijn voorkeur gaat dan uit naar een recept met witlof, geitenkaas, tomaten, dadels en pompoenpitten.
Witlof is een groente die het hele jaar duurzaam verkrijgbaar is, zelfs als het niet uit Nederland komt.
Ook daar is een hele lijst van te vinden.
Wat eet je in de winter?
In de winter verschillende de seizoensgroenten niet zo heel veel van die van de herfst.
Mijn devies is vooral dat je warme gerechten eet, stoofpotjes zijn bijvoorbeeld niet te versmaden in de winter.
Daarnaast doet een goed gevulde soep het ook altijd erg goed voor je weerstand.
En probeer gewoon wat soorten groenten door elkaar uit.
Zo maakte ik bijvoorbeeld de schotel van de foto met een bodem van bladerdeeg, daar pompoen en broccoli overheen en feta kaas erdoor.
Uiteindelijk kwamen er ook nog tomaten bij, omdat ik dat nou eenmaal ontzettend lekker vind in ovenschotels.
Met geklopte ei met peper en pompoenpitten, maak ik de schotel dan klaar om in de oven te zetten.
Nooit eerder geprobeerd, maar heerlijk om te eten.
Het advies voor je gezondheid is :”Hoe meer kleur op je bord, hoe gezonder het voor je is.”
Dus probeer gewoon en varieer vooral.
Eet smakelijk!
Geen reactie's